Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

STATISTIKA: Vysočina ztratila za první čtvrtletí tohoto roku dvě stě sedmdesát obyvatel

V Kraji Vysočina ubylo za první tři měsíce letošního roku 270 obyvatel. Důvodem je především přirozený úbytek, kdy se rodí méně lidí, než jich umírá. Výjimkou je z pěti okresů Vysočiny Žďársko.

Asi čtvrtinu poklesu způsobilo vystěhování. Lidé opouští především Třebíčsko. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). K 31. březnu žilo v kraji 508 646 lidí.

V okrese Žďár nad Sázavou byl přirozený přírůstek od ledna do března 61 lidí, vystěhování ale způsobilo, že celkově přišel o pět obyvatel. Jediné Jihlavsko dokázalo díky nově přistěhovaným zvýšit počet obyvatel i navzdory úbytku přirozenou měrou. Oproti konci roku 2017 žilo na Jihlavsku k 31. březnu o 24 obyvatel víc. Nejvíc obyvatel ztratilo Třebíčsko, a to přirozenou měrou i stěhováním. Za první čtvrtletí tam ubylo 184 lidí. Pelhřimovsko přišlo o 11 a Havlíčkobrodsko o 94 obyvatel.

Obyvatel na Vysočině ubývá od roku 2009. Největší odliv tento kraj zaznamenal v roce 2013, kdy přišel o 990 lidí. Za první čtvrtletí loňského roku mu ubylo 429 obyvatel.

Populace v České republice se během prvního čtvrtletí letošního roku rozrostla o asi 3300 obyvatel zejména zásluhou zahraničního stěhování. V Česku nyní žije 10,613 350 obyvatel.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky statistika, úbytek, obyvatelstvo, úmrtí, narození, Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, Český statistický úřad, okres Třebíč, okres Jihlava, Česko, Žďár nad Sázavou, okres Pelhřimov, okres Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

STATISTIKA: Vysočina ztratila za první čtvrtletí tohoto roku dvě stě sedmdesát obyvatel | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.