Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vysočině se o víkendu otevře skoro třicet zahrad. Včetně arboreta v Třešti

K nadcházejícímu Víkendu otevřených zahrad se na Vysočině připojí i téměř hektarové arboretum v Třešti a hrad Kámen s historickým parkem. V kraji se otevře 27 zahrad. Přístupné budou školní a přírodní zahrady, lidé se mohou podívat také třeba do „vzpomínkové“ zahrady domova důchodců ve Ždírci. Vyplývá to z údajů na webu akce a z informací od organizátorů.

Arboretum střední odborné školy v Třešti vzniklo před deseti lety, vysazeno tam bylo okolo 1300 druhů rostlin a dřevin. Na jeho údržbě se podílejí žáci zahradnických oborů. Ze vzácnějších dřevin lze najít třeba pajehličník pocházející z Asie. Mnoho rostlin právě kvete - pivoňky, lilie a různé trvalky na skalce i v trvalkovém záhonu, řekl Michal Antoň ze školy. Arboretum bude v sobotu i v neděli otevřeno od 14 do 18 hodin.

V parku pod hradem Kámen už odkvetly rododendrony a azalky. „Všechno je letos uspíšené. Ale krásně kvetou lekníny a růže, rozkvétá levandule,“ řekla Zlata Vobinušková ze správy hradu. O historii i nedávné revitalizaci parku se lidé doví více při komentovaných prohlídkách, které budou v sobotu i v neděli začínat v 11:00 a ve 14:00. Připraven bude i znalostní kvíz s přírodní tematikou a květinová aranžmá v hradních interiérech.

V zámeckém parku v Proseči-Obořišti na Pelhřimovsku s několika rybníky a 200 let starou lipovou alejí čeká návštěvníky v neděli odpoledne program s poezií a hudbou. Konat se bude u památného Havlíčkova dubu. Přístupné budou o víkendu i zahrady s jezírky pro žáby a vyvýšenými záhony, jejichž majitelé propagují zahradničení šetrné k přírodě.

Myšlenka otevírat v červnu nepřístupné zahrady a parky vznikla ve Velké Británii, Česká republika se připojila v roce 2010. Letos se podle údajů na webu k akci v ČR přihlásilo 190 zahrad. Vysočina bude patřit mezi kraje s nejpestřejší nabídkou míst.

Autoři | Foto www.vikendotevrenychzahrad.cz

Štítky víkend otevřených zahrad, parky, zeleň, arboretum, zahrada, Kraj Vysočina, Třešť, hrad, Kámen, Asie, Česko, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se o víkendu otevře skoro třicet zahrad. Včetně arboreta v Třešti | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.