Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině těží z aktuálního horkého počasí kempy. Místy ale chybí brigádníci

Na Vysočině pomáhá nezvykle horké počasí k lepší návštěvnosti kempům, dřív otevřela některá městská koupaliště. Na horním toku Sázavy ale kvůli suchu ubylo v květnu vodáků a v některých rekreačních rybnících kraje už hygienici zaznamenali sníženou kvalitu vody. Přípravy na hlavní letní turistickou sezonu podle dnešní ankety ztěžuje hlavně menší zájem brigádníků o občasný přivýdělek.

Autokemp Pilák ve Žďáru nad Sázavou je otevřený od května do konce září.  Rezervací na ubytování má zatím o třetinu víc než před rokem. „Loni nebylo tak hezké počasí,“ řekla Lada Procházková ze správy kempu. Studenty na letní brigádu se podle ní sehnat podařilo, menší zájem o výpomoc je přes zvýšení odměn mezi důchodci, kteří pomáhají kemp rozjíždět a zavírat. Kvůli nižší hladině vody v sousední více než padesátihektarové nádrži Pilská bylo potřeba upravit a posunout molo, aby bylo možné otevřít půjčovnu loděk a šlapadel.

„My už jedeme naplno,“ řekl jednatel Campu Velkopařezitý u Řásné na Jihlavsku Eduard Jakhwert. Kemp se 41 chatkami těží i ze sousedství rybníka Velký Pařezitý se 17 hektary vodní plochy, který má podle hygieniků dlouhodobě čistou vodu. Koncem května měla teplotu 21 stupňů Celsia, průhledná byla do 1,5 metru. Do kempu jezdí touto dobou školní výlety, o víkendech se tam konají různé akce a srazy.

Slibný začátek sezony má rovněž Autocamp Wilsonka na přehradě Dalešice.

Dožínková slavnost

„Provoz máme poměrně velký,“ uvedl Jaromír Kuchynka, který kemp provozuje.  Podotkl, že návštěvníci stále častěji přijíždějí do kempu s dobře vybavenými obytnými auty, stanů bývá málo.

Rozlehlý přírodní zábavní areál Šikland má hlavní návštěvnickou sezonu tradičně o prázdninách. Středisko s westernovým městečkem, offroad areálem, koupalištěm i ubytovacím zázemím u obce Zvole na Žďársku zatím slouží hlavně školním výletům a firemním akcím. V létě tam pak vypomáhá kolem 200 brigádníků.

Podle generální manažerky Evy Černé se už většinu pozic podařilo obsadit. „S brigádníky to není tak kritické. My tu brigádu nabízíme docela zajímavou, není to jako ve fabrice u pásu,“ řekla.

V turistickém centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem začíná letní sezona prvním dnem školních prázdnin, denně bude otevřeno do 2. září. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet různá řemesla či ochutnat pivo z místního malého pivovaru. Festival minipivovarů bude Eden hostit 21. července, ke konci srpna bude dožínková slavnost. Brigádníky tam shánějí pořád.

Autoři | Foto Camping restaurant Bezdrev

Štítky kemp, počasí, sezona, brigáda, Kraj Vysočina, Sázava, Žďár nad Sázavou, Eva Černá, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině těží z aktuálního horkého počasí kempy. Místy ale chybí brigádníci | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.