Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidem na Vysočině se na víkend otevřou zahrady. Podívají se i do nepřístupných míst

Druhý červnový víkend bude patřit stejně jako v minulých letech všem obdivovatelům přírodních zahrad, parků i zelených veřejných prostranství. Ve dnech 9. a 10. června se bude konat další ročník Víkendu otevřených zahrad, při kterém bude možné navštívit místa běžně nepřístupná nebo prozkoumat veřejné prostory z jiného pohledu prostřednictvím průvodcovského a kulturního programu.

Myšlenka otevřít každý rok v červnu veřejnosti nepřístupné zahrady a parky vznikl ve Velké Británii – Open Garden & Squares Weekend – a postupně získává oblibu v dalších evropských státech. Česká republika se zapojila v roce 2010 a z původních třech pražských zahrad v loňském roce počet zapojených zahrad přesáhl 200 a zavítalo do nich 41 457 návštěvníků, v Kraji Vysočina se v loňském roce otevřelo 31 zahrad. V Kraji Vysočina letos otevře pomyslné brány do svých zahrad opět několik desítek organizací, škol, měst i jednotlivců.

„Do akce se zapojí také nejméně čtyři krajské příspěvkové organizace, například Domov pro seniory ve Ždírci nabízí komentovanou prohlídku zahrady, tvořivou dílničku pro děti, ukázky canisterapie, možnost zahrát si ruské kuželky, pétanque, možnost nakrmit morčata a kozlíky, prodejní stánek s keramikou a drobné občerstvení. Své brány otevřou i domov pro seniory v Proseči u Pošné a arboretum SOŠ a SOU Třešť, které se rozhodly umožnit návštěvníkům nevšední zážitek v podobě komentovaných prohlídek. Hrad Kámen připravil komentované prohlídky parkem, historické fotografie parku, znalostní kvíz a poznávací stezku parkem,“ zve návštěvníky na sobotní a nedělní program Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí.

Krajská rada podpořila letošní Víkend otevřených zahrad schválením finančního daru ve výši 20 tisíc korun neziskové organizaci Chaloupky, o.p.s. na propagaci celé akce i certifikovaných Ukázkových přírodních zahrad, organizační zajištění a realizaci Víkendu otevřených zahrad na Vysočině.

Více informací k letošnímu Víkendu otevřených zahrad včetně otvíracích dob a doprovodného programu na jednotlivých zastaveních najdou zájemci ZDE

Tisková zpráva | Foto www.vikendotevrenychzahrad.cz | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky víkend otevřených zahrad, parky, zeleň, arboretum, zahrada, Kraj Vysočina, Velká Británie, Česko, Martin Hyský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem na Vysočině se na víkend otevřou zahrady. Podívají se i do nepřístupných míst | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.