Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANKETA: Kraj by měl mít systém veřejné dopravy do dvou let. Lidem postačí jedna jízdenka

Nový systém veřejné dopravy by měl mít Kraj Vysočina do dvou let. Zajistit má lepší propojení regionálních autobusových a vlakových spojů, jimiž budou moci lidé cestovat s jednou jízdenkou. Zastupitelé kraje dnes bez debaty schválili jízdní řády v linkové a drážní dopravě a uložili krajskému odboru dopravy zahájit kroky vedoucí k vypsání veřejné zakázky na linkové autobusové dopravce. Pro bylo 37 hlasů, proti nehlasoval nikdo. Šest přítomných zastupitelů se hlasování zdrželo.

„Pravda je, že jsme posledním krajem, který integraci v žádném směru nemá,“ řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Současné smlouvy o veřejných službách mezi krajem a linkovými dopravci jsou platné do 1. listopadu 2019.

Radní kraje Jan Hyliš (ČSSD), který má oblast dopravy na starosti, k chystanému projektu s názvem Veřejná doprava Vysočiny řekl, že jde o složitý materiál, jehož příprava se táhne léta. Zastupitelé kraje dnes v tomto projektu schvalovali dopravní optimalizaci a tarifní integraci.  „Obracíme se na zastupitelstvo s tím, že chceme schválit ten dopravní model ve formě jízdních řádů a oběhů vozidel tak, abychom mohli připravovat veřejnou soutěž pro dopravce,“ uvedl radní.

Nové uspořádání veřejné dopravy na Vysočině podle informací kraje umožní lidem pravidelně cestovat levněji a v mnoha lokalitách nabídne více spojů, a to včetně víkendových. Projekt počítá také se vznikem dispečinku. „Nebude mít vliv na dálkové spoje, které jsou provozovány komerčně a Kraj Vysočina na ně nepřispívá,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Zapojení MHD tento krajem chystaný dopravní systém umožní.  Záležet to bude na dohodě s jednotlivými radnicemi. Návrh smlouvy s krajskou Jihlavou je podle údajů kraje připraven.

Líbí se vám pojetí nového systému veřejné dopravy na Vysočině?

Celkem hlasovalo81 čtenářů

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky systém, veřejná doprava, cestování, jízdenka, Kraj Vysočina, ČSSD, projekt, Jiří Běhounek, Jan Hyliš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Kraj by měl mít systém veřejné dopravy do dvou let. Lidem postačí jedna jízdenka | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.