Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čistá Vysočina: Příroda je zase o něco čistější. Jsou uklizeny skoro tři tisíce kilometrů silnic

V letošním roce se při akci Čistá Vysočina, která je realizována v rámci projektu Zdravý Kraj Vysočina a MA21, podařilo zbavit přírodu odpadků z okolí celkem 2 869 kilometrů silnic. Jednalo se jak o obecní a soukromé komunikace, tak o silnice I., II. a III. třídy, od kterých odpadky zdarma v rámci akce sváží Krajská správa a údržba silnic Vysočiny. Data jsou každoročně získávána z mapy, do níž jsou průběžně pomocí aplikace GIS zaznačovány úseky, které dobrovolníci uvedou při přihlášení.

„Letošní jubilejní 10. ročník této tradiční akce, kterou pořádá Kraj Vysočina, přilákal 22 tisíc lidí, což je zhruba stejný počet jako v minulých letech. Uklízeli jednotlivci, školy, obce, komerční firmy, sbory dobrovolných hasičů, ale například i turisté, sociální služby nebo rodinná centra,“ uvedl Martin Hyský, radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí.

V letošním roce se podařilo uklidit o 20 kilometrů komunikací více než vloni. Na čistší okolí silnic se mohou těšit řidiči především na Havlíčkobrodsku a Žďársku. „Při krásném takřka letním počasí vyrazily do terénu během dubna tisíce lidí, kteří přispěli svou osobní účastí ke zlepšení našeho společného životního prostředí. Všem účastníkům patří ještě jednou velké poděkování, stejně tak i kontaktním osobám na pověřených obcích, Novoříšskému kulturnímu spolku NOKUS a pracovníkům KSÚS za spolupráci při organizaci,“ dodal Martin Hyský.

Údaje o počtu svezených tun odpadků budou k dispozici na přelomu května a června. Vloni bylo sesbíráno v rámci akce Čistá Vysočina 82 tun odpadků, v roce 2016 dokonce 104 tun.

Tisková zpráva | Foto www.ksusv.cz

Štítky příroda, Čistá Vysočina, úklid, dobrovolníci, Kraj Vysočina, silnice, odpad, Martin Hyský, sbor dobrovolných hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čistá Vysočina: Příroda je zase o něco čistější. Jsou uklizeny skoro tři tisíce kilometrů silnic | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.