Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výzkum: Třetina středoškoláků na Vysočině kouří. Dívky mají výrazně horší fyzičku

Zajímavé výsledky o životním stylu a zdraví mladých středoškoláků v Kraji Vysočina přinesla unikátní studie, kterou si nechal vypracovat už podruhé Kraj Vysočina. Průzkum mohl vzniknout jen díky dobrovolnosti a ochotě středoškoláků sdílet informace o svém životním stylu a nechat se vyšetřit. Zpětnou vazbou bylo individuální vyhodnocení a konzultace, například s doporučením vyšetření u pediatra nebo odborného lékaře, návody k lepšímu zdravotnímu stavu nebo porovnání s limitními hodnotami.

„Na téměř sto padesáti stránkách jsme dostali doslova naservírovaný profil současného středoškolského studenta. Odpovídalo 960 žáků druhých ročníků z 22 vybraných středních škol. Zmíním jen tři pro mě alarmující poznatky – 45 % respondentů denně nesnídá, 63 % dotázaných pije alkohol minimálně jednou týdně a třetina už vyzkoušela kouření. Dobrou zprávou je fakt, že v obou posledních případech došlo oproti roku 2012 ke zlepšení,“ vybírá z průzkumu Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.

A které hodnoty současné středoškoláky příliš netrápí? U 8 % dotazovaných byla zjištěna obezita, naopak 9 % trpí podvýživou. Při zkoušce tělesné zdatnosti bylo odhaleno, že 14 % mládeže ji má velmi špatnou, pouze desetina výbornou nebo velmi dobrou. Výrazně horší fyzička byla prokázána u dívek.

Dobrou zprávou je, že roste doba, kterou mladí lidé tráví v přírodě, aktivnímu cvičení se věnuje o něco více mládež žijící ve větších městech. Od televizí a počítačů se pozornost odklonila k mobilním telefonům. Z kolonky zdraví je tu ještě jeden spíše potěšující údaj: pouze 6 % dotázaných uvedlo, že nebylo v posledních dvou letech na pravidelné preventivní prohlídce u svého lékaře, s návštěvami zubního lékaře jsou na tom studenti také dobře, navíc 81 % z nich si čistí zuby dvakrát denně.

Z jídelníčků mizí luštěniny 

„Zatímco oproti roku 2012 vzali studenti na milost konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce, nedaří se zlepšit pravidelnost přijímání potravy. Ne všichni mladí lidé snídají. I když 40 % z dotázaných se bez snídaně do školy neobejde, stále je ještě velká skupina těch, kteří snídani neřeší, oblíbená u mládeže jsou smažená jídla a více než polovina z nich týdně konzumuje chipsy, krekry a tyčky. Z jídelníčku mladých mizí luštěniny,“ popisuje sdílené výsledky krajský radní zodpovědný za aktivity agendy Zdravého kraje Martin Hyský.

A samostatnou kapitolou je alkohol, kouření a návykové látky. Třetina všech dotázaných už kouří, v případě studentů odborných učilišť dokonce polovina. Přesto studie přichází s pozitivním zjištěním, mladých kuřáků od roku 2012 ubylo, poměrně výrazně se zvýšil počet abstinentů, poklesl i počet mladistvých, kteří pijí vícekrát týdně. A pro úplnost uvádíme i informaci o sexuální aktivitě žáků 2. ročníků středních škol. Více než polovina z nich už měla alespoň jednoho sexuálního partnera, 19 % z dotázaných dokonce více než čtyři. Kondom při pohlavním styku důsledně vždy používá pouze 42 % dotázaných. A nakonec: 36 % dotázaných uvedlo, že alespoň jednou v životě bralo nějakou drogu (mimo alkohol a kouření cigaret). Každý pátý tak činil opakovaně, nejčastěji se mládež uchyluje k marihuaně, zde však oproti roku 2012 došlo k poklesu.

Analýzu životního stylu a zdraví mládeže v Kraji Vysočina postavenou na konkrétních dotazech a měření pro Kraj Vysočina zpracoval spolek Zdravá Vysočina, z.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a jihlavskými zdravotními školami.

 Poprvé tento průzkum kraj podpořil v roce 2012, během loňska byla sebrána nová data, tak aby mohlo dojít k porovnání stavu. Podobná analýza nemá zatím v České republice obdoby, žádný z krajů k podobnému zjišťování nepřistoupil.

Snaha o eliminaci negativních trendů 

„Je to velká škoda, protože v tuto chvíli chybí porovnání mezi kraji. Existují sice izolované průzkumy, které odpovídají na některé z námi položených  otázek, avšak komplexní pohled na zdraví a zdravotní stav mladých studentů tu citelně chybí. Kraj Vysočina bude s výstupy průzkumu pracovat v následujících pěti letech a bude se snažit prostřednictvím různých nástrojů negativní trendy u naší mládeže eliminovat,“ upozorňuje hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Podle Stanislava Wasserbauera ze Státního zdravotního ústavu v Jihlavě se do zjištěných pozitivních trendů průzkumu mohly příznivě promítnout i dlouholeté aktivity podporované Krajem Vysočina zaměřené na podporu zdraví mládeže a prevenci nemocí.

Tisková zpráva

Štítky výzkum, data, středoškoláci, zdraví, životní styl, alkohol, cigarety, Kraj Vysočina, průzkum, Jana Fialová, Jiří Běhounek, Martin Hyský, Státní zdravotní ústav, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzkum: Třetina středoškoláků na Vysočině kouří. Dívky mají výrazně horší fyzičku | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.