Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině odstartovala Baterkománie. Zapojí se do ní dvacítka měst a obcí

Dvacet měst v Kraji Vysočina a také Krajský úřad Kraje Vysočina se zapojují do soutěže s názvem Baterkománie. Ta startuje právě v těchto dnech. Od 16. Dubna, tedy ode dneška, do 15. října jsou ve všech zapojených městských úřadech sběrné nádoby označené logem soutěže, do kterých mohou úředníci, ale i běžní občané odevzdávat použité baterie. Vyhraje ten úřad, kterému se do sběrné nádoby podaří vybrat největší množství baterií v přepočtu na jednoho úředníka.

Vedle toho, že městské úřady přispívají k ochraně životního prostředí, je pro ně motivací i to, že vítězný městský úřad získá od organizátorů soutěže finanční příspěvek ve výši 50 tisíc korun na podporu charitativního nebo obecně prospěšného projektu.

Kraj Vysočina patří ve sběru baterií k nejlepším v republice. V roce 2017 každý jeho obyvatel vytřídil v průměru 222 gramů baterií, což zhruba odpovídá devíti tužkovým bateriím typu AA. To ho řadí na druhé místo mezi českými a moravskými kraji. Lepší byl jen Jihomoravský kraj.

„Výsledky kraje ve sběru baterií jsou velmi dobré, ale řekli jsme si, proč by nemohly být ještě lepší. A tak vznikl projekt Baterkománie v Kraji Vysočina. Naším hlavním cílem je ještě zvýšit množství baterií vytříděných v regionu, a přispět tím k ochraně životního prostředí,“ říká Martin Hyský, radní kraje pro životní prostředí a zemědělství.

Charitativní podtext 

Spolu s Krajským úřadem Kraje Vysočina se do sběrové soutěže přihlásily městské úřady Třešť, Třebíč, Telč, Počátky, Pelhřimov, Nové Město na Moravě, Moravské Budějovice, Ledeč nad Sázavou, Kamenice nad Lipou, Jemnice, Jaroměřice nad Rokytnou, Humpolec, Golčův Jeníkov, Chotěboř, Světlá nad Sázavou, Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Náměšť nad Oslavou, Polná a Velké Meziříčí. 

Organizátory soutěže jsou nezisková společnost Ecobat, která v České republice zajišťuje zpětný odběr a recyklaci baterií, a Kraj Vysočina. Bližší informace najdou lidé na webu.  

Kromě toho, že organizátoři věnují vítěznému úřadu finance na podporu prospěšného projektu, tak bude mít Baterkománie ještě jeden charitativní přínos. „Tak jako se baterky díky recyklaci vrací zpátky do života a kovy z nich získané nám znovu slouží, i my můžeme prostřednictvím baterek pomoci konkrétnímu člověku vrátit se zpět do aktivního života. V září proto otevřeme speciální baterkovou sbírku a výtěžek z ní půjde na podporu vybraného handicapovaného sportovce,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel společnosti Ecobat.  

Tisková zpráva | Foto pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Baterkománie, baterie, sbírka, Kraj Vysočina, soutěž, obecní úřad, projekt, Martin Hyský, Česko, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině odstartovala Baterkománie. Zapojí se do ní dvacítka měst a obcí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.