Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Řada letních táborů na Vysočině je už obsazena. Jejich přesný počet ještě není známý

Každé léto se na Vysočině konají stovky letních táborů. Jen těch, které podléhají kvůli počtu dětí ohlášení hygienikům, bylo v loňském roce 443. Podle Evy Sovové z krajské hygienické stanice to bylo mezi kraji nejvíc. Předseda Rady dětí a mládeže Kraje Vysočina Jan Burda odhaduje počet všech táborů pořádaných na Vysočině asi na dvojnásobný.

Ohlašovací povinnost platí dva měsíce předem, a tak hygienici zatím počty letošních dětských táborů neznají, uvedla Sovová. Na webových stránkách, které nabízejí katalog táborů na Vysočině, je už přes 100 táborů. Evidence v katalogu je na dobrovolné bázi, žádná přesná neexistuje, řekl Burda s tím, že nejde o kompletní seznam organizátorů a táborů.

Rodiče pro své děti vybírají z tradičních pobytů zaměřených na přírodu a péči o zvířata i z táborů nabízejících třeba výuku cizích jazyků. „Ceny za týden pobytu se pohybují nejčastěji od 1000 do 2500 korun a příliš se v poslední době nemění,“ řekl Burda. Ovlivňuje ji to, zda tábor pořádá agentura platící zaměstnance nebo organizace, v nichž pracují dobrovolníci. Cena odráží i zázemí a ubytování. Mezi nejdražší tábory v kraji patří týdenní pobyty za 5500 korun.

O nadšence a vlastní členy se opírá Sbor dobrovolných hasičů Moravské Budějovice, který už přes deset let letní tábory pořádá. „Jsme omezeni kapacitou, jeden turnus může mít jen 30 dětí, letos poprvé děláme turnusy dva,“ řekla za sbor Marie Pecková. Volných míst už podle ní je jen asi deset.

Třebíčský Dům dětí a mládeže organizuje pět pobytových táborů, dva z nich už jsou plně obsazené. Ještě větší zájem je ale podle organizátorů o příměstské tábory, na kterých děti nenocují.

Podle ředitelky DDM Třebíč Jarmily Pavlíčkové je začali letos nabízet v lednu a za deset dnů byly obsazené. „Je to trend posledních tří let, odložit přes den dítě a odpoledne si ho vzít zase domů. O pobytové tábory takový zájem není,“ uvedl už dřív ředitel AZ Centra Havlíčkův Brod Miloš Kejklíček.

Autoři | Foto Facebook: Rohozná

Štítky tábor, léto, kapacita, děti, prázdniny, Kraj Vysočina, dětský tábor, Jan Burda, Krajská hygienická stanice, Rada dětí a mládeže kraje Vysočina, Jarmila Pavlíčková, sbor dobrovolných hasičů, DDM Třebíč, Dům dětí a mládeže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řada letních táborů na Vysočině je už obsazena. Jejich přesný počet ještě není známý | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.