Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Vlekaři hodnotí uplynulou sezónu, považují ji za průměrnou

Provozovatelé sjezdovek na Vysočině hodnotí končící sezonu jako průměrnou nebo slabší. Někteří uváděli, že vydělali na provoz, ale na investice jim moc nezbude. Do ledna jim počasí nepřálo, otevřeno bylo jen několik skiareálů. Později část lyžařů odradily silné mrazy.

Ledovou stěnu na skále ve Víru se podařilo otevřít až koncem února. Za dva týdny se na ní přesto vystřídalo více než 500 lezců v ledu. Vírská stěna má za sebou devět sezon, ta poslední byla jedna z nejkratších. O adrenalinové lezení ale byl zájem. „Po té promarněné zimě chtěli lidé stěnu hodně využít a jezdili poměrně intenzivně,“ řekl Slávek Matuška ze spolku, který stěnu provozuje.

Některé lyžařské vleky se na Vysočině rozjely už v první polovině prosince. Nejvíc sjezdovek, okolo patnácti, však bylo otevřeno teprve počátkem března.

Na Šacberku u Jihlavy jezdí vlek bez přerušení od prosince. „Prosinec a leden byl špatný pro všechny. Únor a březen jako by to chtěl dohánět,“ řekl provozovatel skiareálu Pavel Havlíček. Sněhu je pořád dost, lyžovat by se podle Havlíčka mohlo až do Velikonoc. „My ztrátoví nebudeme,“ řekl.

„Na začátku sezony to vypadalo hůř. Ale dá se říci, že to byla taková průměrná sezona, která nám umožní, abychom něco opravili a investovali,“ uvedl Karel Klapač, správce střediska Harusův kopec u Nového Města na Moravě. Tisíce rekreačních běžkařů během zimy využily uměle zasněžené sportovní tratě novoměstské Vysočina Areny; přírodní sníh jim větší část zimy chyběl.

Za průměrnou považuje končící zimu také Jiří Pálka ze sjezdovky na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí. „Ten leden byl katastrofální, ale únor to trochu zlepšil,“ zhodnotil. Lidi na tento kopec kromě lyžování lákala i populární rozhledna.

„Pro nás to nebyla zrovna úspěšná sezona,“ řekla Magda Vaňková, která se stará o sjezdovky v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku. Svah v Lukách se podařilo zprovoznit až v polovině února. „Tam budeme rádi, když se dostaneme alespoň na nulu, Křemešník na tom byl lépe,“ uvedla. 

Jako jednu ze slabších vyhodnotil sezonu sjezdovky v Dalečíně její správce Ivo Doležal. Lyžování začalo poslední týden v lednu. „Nestihli jsme Vánoce, které bývají stěžejní. Když byly jarní prázdniny, tak byly kruté mrazy, takže ta účast byla také menší,“ shrnul. Vlek se v Dalečíně úplně zastavil 11. března.

Autoři | Foto kdesizacvicit.cz

Štítky Kraj Vysočina, sjezdovka, Velikonoce, Dalečín, jarní prázdniny, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Vlekaři hodnotí uplynulou sezónu, považují ji za průměrnou | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.