Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Studenti se na Vysočině připojili k výstražné stávce. Zúčastnili se i jihlavští gymnazisté

Asi tři stovky studentů z havlíčkobrodského gymnázia a střední zdravotní školy se dnes v poledne připojily k výstražné stávce studentů na obranu ústavních hodnot. Někteří s transparenty kritizujícími prezidenta a premiéra, jiní s červenými kartami nebo pravítky v rukou. Obdobná byla situace v Jihlavě, kde se před budovou gymnázia sešlo asi dvě stě protestujících. Ke stávce se přidali i středoškolští studenti ve Žďáru nad Sázavou, Třebíči, Telči na Jihlavsku nebo Moravských Budějovicích na Třebíčsku.

„V naší zemi není něco v pořádku a nám není její osud lhostejný,“ shodli se zástupci studentských parlamentů obou havlíčkobrodských škol. „Osobně mě mrzí, že nedorazila ‚obchodka‘ a ‚stavebka‘, nevím, jestli je to proto, že jim to neumožnilo vedení, nebo prostě zájem nebyl,“ řekl Josef Strašík ze střední zdravotnické školy. Její vedení mělo pro studentkou aktivitu pochopení.

„Vychováváme je k tomu, aby se rozhodovali svobodně, tak se rozhodli,“ uvedla ředitelka Naděžda Vrbatová. Studentům vyšla škola vstříc tím, že neevidovala absenci a kvůli bezpečnosti nezletilých studentů jim při cestě ke gymnáziu zajistila doprovod.

S pochopením přistoupilo ke studentům, kteří chtěli demonstrovat, i třebíčské katolické gymnázium. „Osobně jsem zažil tu dobu, kdy to, že studenti převzali ve společnosti iniciativu, vedlo k dobré věci,“ uvedl již dříve ředitel Vít Feldbabel. Třebíčští protestující se sešli před katolickým gymnáziem. „Nemůžu pochopit, jak trestně stíhaný člověk, navíc agent StB, může být ministerským předsedou,“ řekl jeden z účastníků protestu v Třebíči, při kterém se sešlo asi 80 lidí. Organizace se chopili studenti tamního katolického gymnázia. „Chceme všem našim spolužákům stávkou říct, že budoucnost je v rukách nás, studentů, a jsou tu snahy o to, aby tato budoucnost nás všech nebyla tak svobodná a demokratická, jakou nám ji vydobyli naši předchůdci během sametové revoluce,“ řekl Adam Šplíchal, student septimy.

Při protestech mohli lidé připojit podpisy pod výzvu, která mimo jiné požaduje, aby byl premiérem jmenován člověk, který získá důvěru Sněmovny a nebude trestně stíhán. „Kde to můžu podepsat?“ reagovala jedna z žen, když míjela protestní shromáždění havlíčkobrodských studentů. „Neměla jsem tušení, o jakou akci jde, ale z transparentů Zlobiš a Lžeman, už je mi to jasné,“ dodala.

Výstražná stávka studentstva #VyjdiVen se dnes od 12:00 konala po celém Česku. Jejím symbolem bylo pravítko pevně sevřené v pěsti a heslo o tom, že se má měřit všem stejně.

Autoři | Foto Klaus Hübner

Štítky protesty, studenti, stávka, Kraj Vysočina, Třebíč, Jihlava, Telč, okres Jihlava, okres Třebíč, Žďár nad Sázavou, Moravské Budějovice, Parlament České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti se na Vysočině připojili k výstražné stávce. Zúčastnili se i jihlavští gymnazisté | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.