Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Peníze zbylé z loňska dá Vysočina do nemocnic a grantů. Dostanou také silničáři a fotbalisté

Kraji Vysočina zůstalo z loňského hospodaření 767 milionů korun. Na opravy silnic z nich plánuje dát 200 milionů a dalších 100 milionů poskytnout svým nemocnicím na dofinancování provozu. Peníze z minulého roku kraj používá také na úhradu aktuálních grantových programů. O rozdělení části zůstatku už krajská samospráva rozhodla v únoru. Radní kraje navrhli zastupitelstvu dělení zbylých 312 milionů korun. Novinářům to řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Únorové krajské zastupitelstvo rozhodlo o 455 milionech korun, které kraji zůstaly na základních běžných účtech na konci roku. Na úhradu závazků spojených s minulým rokem z nich padlo 247 milionů korun a dalších 58 milionů šlo na financování krajských grantových programů. Na opravy svých silnic druhé a třetí třídy kraj v únoru uvolnil 150 milionů korun.

Radní kraje navrhli přidat krajským silničářům dalších 50 milionů na opravy vozovek po zimě. „Bohužel se ukázalo, že ty mrazy a změny teplot se zatékáním vody způsobily poměrně značné škody,“ zdůvodnil hejtman návrh.  Mezi pět krajských nemocnic dnes radní kraje navrhli rozdělit 100 milionů a 1,75 milionu poskytnout fotbalistům FC Vysočina na jejich činnost.

Zbývajících 157 milionů z loňského hospodaření chce kraj uložit do svého Fondu strategických rezerv, z něhož dlouhodobě hradí velké nebo dotované projekty. Nově přidělené peníze by z větší části mohly posloužit k úhradě zvažované stavby další budovy krajského úřadu. Podle hejtmana se ale dá od tohoto záměru vždycky ustoupit. Ve fondu má kraj aktuálně našetřeno 1,24 miliardy korun.

Kraj Vysočina loni hospodařil s celkovými příjmy 13,09 miliardy korun při výdajích na úrovni 12 miliard korun. Závěrečný účet kraje by měli jeho zastupitelé projednat nejpozději v červnu.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky investice, peníze, nemocnice, opravy, Kraj Vysočina, oprava, Jiří Běhounek, ČSSD, FC Vysočina Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peníze zbylé z loňska dá Vysočina do nemocnic a grantů. Dostanou také silničáři a fotbalisté | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.