Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

V lednu a únoru zemřeli na silnicích Vysočiny dva lidé. Přibylo alkoholu za volantem

Policisté na Vysočině během prvních dvou měsíců vyšetřovali celkem 566 dopravních nehod, což je o 55 nehod více než za stejné období v loňském roce. Celkově jde o nárůst o 11 procent.

Během ledna a února při nehodách zemřeli dva lidé, jedenáct lidí se těžce zranilo a 177 dalších utrpělo lehké zranění. V případě úmrtí jde o pokles – loni zemřely v lednu a únoru na silnicích celkem tři osoby. „V počtu těžkých zranění jde o velmi výrazný meziroční nárůst o osm případů (loni se těžce zranily tři osoby), v případě lehkých zranění jde o nárůst o 38 procent (loni bylo lehce zraněno 128 osob),“ jmenuje Dana Čírtková, krajská policejní mluvčí.

První letošní tragická nehoda se stala 14. ledna u obce Krahulčí. Zemřel při ní mladý muž, jehož auto skončilo na dně rybníka (o tomto jsme vás informovali ZDE).

Druhou obětí byl šestapadesátiletý muž, který havaroval u obce Bílý Kámen na Jihlavsku 21. února (o tomto jsme vás informovali ZDE).

Hmotná škoda vzniklá při dopravních nehodách na vozidlech a ostatním majetku dosáhla letos částky 42 037 000 korun, což představuje nárůst o 67 procent.

Nárůst policisté zaznamenali také v případě alkoholu za volantem. Při vyšetřování 29 dopravních nehod policisté zjistili, že některý z účastníků dopravní nehody je pod vlivem alkoholu, což je ve srovnání se stejným obdobím roku předcházejícího výrazný nárůst o 21 případů. „Vloni bylo pod vlivem alkoholu u dopravních nehod za leden a únor přistiženo celkem osm řidičů,“ pokračuje policejní mluvčí.

I proto se policisté v tomto roce více zaměří na kontroly řidičů, jestli nejsou pod vlivem alkoholu. „Policisté kontrolují a po celý letošní rok budou kontrolovat řidiče v rámci běžného výkonu služby, ale také při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích,“ říká Čírtková.

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod se stále řadí nesprávný způsob jízdy a nepřiměřená rychlost, dále pak nedání přednosti v jízdě.  Na počtu dopravních nehod se nemalou měrou stále podílí střety vozidel s lesní zvěří. 

Foto pixabay.com | Zdroj Policie ČR, ČTK

Štítky nehody, úmrtí, oběti, alkohol, statistika, dopravní nehoda, Kraj Vysočina, úraz, Krahulčí, Bílý Kámen, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V lednu a únoru zemřeli na silnicích Vysočiny dva lidé. Přibylo alkoholu za volantem | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.