Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dětských skupin na Vysočině přibývá, už je využilo skoro sto třicet dětí

Na Vysočině se tento týden otevřela další, v pořadí jedenáctá takzvaná dětská skupina, která je alternativou mateřských škol. Ve Světlé nad Sázavou ji zřídilo sdružení Chaloupka, které provozuje tyto organizace také v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a stálo i za zrodem první dětské skupiny na Vysočině v Ledči nad Sázavou. Dětské skupiny mohou přijímat děti od jednoho roku a na Vysočině je dosud mohlo využívat podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí až 128 dětí. Nové zařízení ve Světlé má kapacitu pro dalších 12 dětí.

„Tvůrci rodičovské dovolené nedohlédli na fakt, že pokud je umožněna dvou, tří a čtyřletá rodičovská dovolená a zároveň se ve většině měst zruší jesle, maminky po dvou letech při snaze vrátit se do práce, nemají kam umístit své děti. Dodatečně se upravuje školský zákon. V roce 2020 budou školky povinny přijímat děti od dvou let. Do té doby proto budou důležité dětské skupiny,“ řekl ČTK Stanislav Kopečný ze sdružení Chaloupka.

Zakládání dětských skupin umožnil zákon v roce 2014. Peníze na provoz získávají prostřednictvím státu z evropských fondů a zatím mají zajištěnou existenci do roku 2020. Na Vysočině vznikla většina skupin loni, jejich provozovatelé obvykle nabízí flexibilnější provozní dobu než mateřské školy zřizované městy a obcemi a děti do nich mohou chodit denně nebo příležitostně.

Podle vedoucí třebíčské skupiny Anny Machátové využívají zařízení pracující rodiče i ti, kteří mají zájem děti pozvolna zvykat na kolektiv. „V Pardubicích a v Chrudimi jsou naše dětské skupiny blízko nemocnic. Pro jejich zaměstnance máme individuální otevírací dobu včetně víkendů,“ uvedl Kopečný.

Dětská skupina není ze zákona vzdělávacím zařízením jako mateřská škola, pracovníci tedy nemusí být pedagogicky školeni, musí být ale kvalifikovaní v sociální oblasti jako pracovník v sociálních službách nebo chůva. Pro třebíčské zařízení nebylo podle Machátové problém kvalitní pracovníky získat. Machátová sama chůvy školí. Kopečný ale v získávání kvalitního personálu problém vidí. Zatímco před čtyřmi lety si mohl vybírat i ze 160 životopisů, dnes na nabídku práce reflektuje třeba jen 15 lidí. „Za několik uplynulých let se výrazně změnila situace na trhu práce,“ řekl.

Kapacita dětských skupin v celé ČR je podle ministerstva práce kolem 7300 dětí. Nejvíc poskytovatelů, 67, je v Praze a Jihomoravském kraji. Na Vysočině jich je deset a v Karlovarském kraji, kde je takových zařízení nejméně ze všech krajů, jsou tři.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky dětské skupiny, kolektiv, alternativa, založení, Kraj Vysočina, Světlá nad Sázavou, mateřská škola, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Ledeč nad Sázavou, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětských skupin na Vysočině přibývá, už je využilo skoro sto třicet dětí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.