Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Sjezdovky nabízejí velmi dobré podmínky. Užijí si i běžkaři

Sjezdovky na Vysočině nabízejí v závěru zimy lyžařům velmi dobré podmínky, některé svahy pokrývá přes půl metru technického sněhu. V provozu je nejméně 15 lyžařských areálů, letos největší počet. Od konce minulého týdne je pro lezce otevřená ledová stěna uměle vytvořená na skále ve Víru.

Pro běžkaře je ale na Vysočině sněhu málo, trasy najdou v nejvyšších polohách Ždárska, například kolem Fryšavy.  Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytli provozovatelé skiareálů v kraji.

V minulých letech se touto dobou lyžařská sezona v kraji pomalu chýlila ke konci. Nynější mrazivé počasí však skiareálům umožnilo vyrobit další sněhové zásoby. „Já jsem přesvědčen, že lyžování bude minimálně do posledního týdne v březnu, možná se dočkáme i začátku dubna,“ řekl Pavel Havlíček, který provozuje sjezdovku Šacberk u Jihlavy. Sněhu na ní teď leží skoro metr.

Ve školách na Vysočině jsou tento týden prázdniny. Teploty, které přes den zůstávají i deset stupňů pod nulou, se ale podepsaly na návštěvnosti sjezdovek. „Zájem, myslím si, je těmi mrazy nižší,“ uvedl Havlíček. O víkendu už mají teploty stoupat k nule.

Během jarních prázdnin také část lyžařů z kraje tráví dovolenou na horách.  „Pro nás jsou lepší jihomoravské prázdniny,“ řekl Jiří Pálka za sjezdovku Fajtův kopec u Velkého Meziříčí. O konci letošní sezony podle něj kromě počasí rozhodnou sami lyžaři. „Dokud budou mít zájem, bude se jezdit,“ řekl. Sněhová pokrývka této sjezdovky je okolo 80 centimetrů.

Nejvíc sjezdovek na Vysočině funguje na Ždársku, kde mohou lyžaři zamířit na Harusův a Fajtův kopec, na Karasín, do Dalečína, Nového Jimramova i do Svratky. Na Třebíčsku je v plném provozu skiareál Jalovec u Číchova, na Pelhřimovsku jezdí vleky na Křemešníku a v Křešíně.

V okolí Jihlavy se lyžuje na Šacberku,Lukách nad Jihlavou, v Mrákotíně a v Brtnici a na Havlíčkobrodsku ve Vysoké a Světlé nad Sázavou. Na sportovních tratích novoměstské Vysočina Areny budou koncem týdne závody.  Veřejnost se většinou dostane jen na horní tratě nad tubusy nad Vlachovickou silnicí.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lyžování, sjezdovky, provoz, vlek, sjezdovka, Kraj Vysočina, lyžař, Jihlava, Šacberk, běh na lyžích, jarní prázdniny, Rozhledna Fajtův kopec, Fryšava pod Žákovou horou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Sjezdovky nabízejí velmi dobré podmínky. Užijí si i běžkaři | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.