Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Velká města kraje své byty většinou neprodávají, ani nestaví. Přidělují se na základě pořadníků

Největší města na Vysočině využívají svůj bytový fond podstatnou měrou pro důchodce a lidi v tíživé sociální nebo životní situaci, kvůli vyšší poptávce u nich sestavují pořadníky. O pronájem běžných městských bytů, které se uvolní, zájemci soutěží nebo nové nájemníky vybírá bytová komise.

Po privatizačních vlnách z minulých let si podle ankety ČTK okresní města nechala menší část bytů. Většinou už je neprodávají, ani nemají zájem stavět nové. V prodejích pokračuje Jihlava, ale spíš po jednotlivých bytech, uvedl mluvčí města Radek Tulis.

„Prodávají se byty zejména v privatizovaných domech na žádost nájemníka. Nebo se prodávají uvolněné byty, prodeje probíhají dražbou,“ uvedl Tulis.  Novou bytovou výstavbu Jihlava aktuálně nepřipravuje. Ze 7000 bytů, které město kdysi vlastnilo, mu zůstalo 825. Z nich 40 procent je v domech s pečovatelskou službou. Pro lidi v nepříznivé životní situaci má město 20 bytů a dalších 15 bytů s bezbariérovou úpravou. Běžné byty jsou předmětem veřejné soutěže, do výběrového řízení se hlásí vždy více zájemců.

Městu Třebíč kdysi patřilo 3300 bytů, teď jich pronajímá 500. Několik desítek žádostí má radnice na sociální byty i na byty s pečovatelskou službou. Pokud se uvolní běžný městský byt s rozlohou nad 65 metrů čtverečních, což se stává spíš výjimečně, vybere radnice nového nájemce soutěží.

Možná startovací byty pro mladé rodiny 

Havlíčkobrodská radnice si nechala 767 bytových jednotek, město Pelhřimov 580.

Ve Žďáru nad Sázavou je aktuálně městských bytů 629, bývalo jich okolo 5000. „Pokud je volný byt, tak se vyhlásí záměr, do kterého se mohou lidé hlásit. Z nich poté bytová komise doporučí radě města konkrétního zájemce,“ uvedl mluvčí žďárské radnice Jakub Axman.

Žďár nad Sázavou uvažuje o zlepšení nabídky, například u startovacích bytů pro mladé rodiny. Podle starosty Zdeňka Navrátila by město také potřebovalo větší byty pro sociálně slabé rodiny s více členy. „Teď máme byty pouze do velikosti jedna plus jedna,“ řekl. Běžnou bytovou výstavbou se radnice zabývat neplánuje. „To, si myslím, že je úkol trhu,“ řekl.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, město, pronájem, pořadník, podpora, radnice, Kraj Vysočina, Jihlava, rodina, Zdeněk Navrátil, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká města kraje své byty většinou neprodávají, ani nestaví. Přidělují se na základě pořadníků | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.