Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policie na Vysočině loni z domu kvůli domácímu násilí vykázala sedmačtyřicet lidí

Policie na Vysočině loni vykázala z domova 47 lidí, kteří se dopouštěli různých forem domácího násilí. V roce 2016 bylo takových lidí 55, ještě o rok dříve 70, uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Jana Volná, vedoucí jihlavského Intervenčního centra ale nižší počet vykázání nevnímá jako doklad toho, že by domácího násilí v kraji ubývalo. Podle Volné se na centrum obrací ročně 220 nových klientů.

„Vliv na počet vykázání má přístup jednotlivých policistů a také odhodlání osoby ohrožené přivolat pomoc policie. Počet osob ohrožených, které se na naše Intervenční centrum Kraje Vysočina obracejí, aniž by u nich k vykázání došlo, bylo loni víc než 3,5krát vyšší než počet osob ohrožených po vykázání,“ uvedl Volná.

Podle Antonína Křoustka, vedoucího jihlavského Bílého kruhu bezpečí (BKB) je pokles vykázání u domácího násilí zarážející, protože i podle statistiky BKB k poklesu této trestné činnosti v roce 2017 nedošlo.

„Bohužel se setkáváme s případy, kdy si oběť domácího násilí v poradně stěžuje, že když už našla odvahu věc na polici oznámit, tak měl zakročující policista snahu její případ bagatelizovat a institut vykázání nepoužili,“ uvedl Křoustek. Záleží ale podle něj i na tom, zda oběť policii informuje, že nejde o první případ podobného chování násilníka.

„Pokud policie nezná všechny podrobnosti, může situaci vyhodnotit tak, že není nutné k vykázání přistoupit,“ podotkl Křoustek.

Intervenční centrum vzniklo na základě novely policejního zákona v roce 2007 v každém kraji. Podezřelého z domácího násilí může policie vykázat na deset dnů ze společné domácnosti a do 24 hodin o tom musí informovat právě intervenční centrum, které musí do 48 hodin poskytnout oběti domácího násilí odbornou pomoc. Opatření má chránit oběti před případnými dalšími útoky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky násilí, vykázání, oběť, policie, domácí násilí, Kraj Vysočina, Bílý kruh bezpečí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie na Vysočině loni z domu kvůli domácímu násilí vykázala sedmačtyřicet lidí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.