Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vysočina podruhé podpoří vesnické prodejny. Dotaci chce zvýšit na dvojnásobek

Kraj Vysočina se chystá druhým rokem podpořit venkovské prodejny, kvůli velkému zájmu obcí by celková dotace měla být proti loňsku dvojnásobná. Minulý rok vyšly peníze jen na 60 procent žadatelů, proto rada rozvojového krajského Fondu Vysočiny nyní navrhla zvýšit částku na čtyři miliony korun.

ČTK to řekl náměstek hejtmana Pavel Pacal (STAN). Výrazněji než před rokem plánuje krajská samospráva podpořit také rozvoj cyklodopravy na Vysočině.

Kraj je letos připraven rozdělit ze svého Fondu Vysočiny 67 milionů korun, o pět milionů víc než minulý rok. Připravuje 21 grantových programů. O jejich vyhlášení rozhoduje krajské zastupitelstvo. První balík dostane na stůl 6. února. 

O příspěvek na udržení prodejen v obcích do 300 obyvatel se minulý rok přihlásilo 91 žadatelů. Krajem nabízené dva miliony korun postačily jen na 55 žádostí. Podle údajů na krajském webu peníze plynuly například na udržení prodejen smíšeného zboží v Onšově, Vyklanticích, Křelovicích či Smilově.

V grantovém programu zaměřeném na podporu cyklodopravy a cykloturistky kraj loni nabízel čtyři miliony korun, letošní částka by podle Pacala měla převýšit osm milionů.

V zaměření grantových programů nastaly proti loňsku jen dvě změny. „Po několika letech se vrací podpora ekologické výchovy a loňský grant Klenotnice letos nahradíme grantovým programem Edice Vysočiny,“ uvedl Pacal. Program Klenotnice Vysočiny podporoval aktivity v oblasti movitého kulturního dědictví, například vytvoření nových výstavních expozic. Program Edice Vysočiny na podporu edičních počinů zaměřených na region byl naposled vyhlášen předloni.

Fond Vysočiny funguje od roku 2002. Kraj z něj od té doby v grantech rozdělil 887 milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dotace, prodejny, podpora, granty, Kraj Vysočina, Pavel Pacal, Starostové a nezávislí, grant, Vyklantice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina podruhé podpoří vesnické prodejny. Dotaci chce zvýšit na dvojnásobek | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.