Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Záchranáři z Vysočiny mohou pomáhat lidem v rakouském pohraničí

Záchranáři z Vysočiny budou moci zasahovat na území spolkové země Dolní Rakousy, a naopak jejich rakouští kolegové mohou přijet i k pacientům v českém pohraničí. Dohoda o spolupráci záchranných služeb, kterou zástupci obou zemí podepsali v rakouské městě St. Pölten, se týká také jihočeských a jihomoravských záchranářů.

Podle ředitelky krajských záchranářů z Vysočiny Vladislavy Filové jde především o využití letecké záchranné služby.  Na rakouskou stranu budou z Vysočiny vyjíždět záchranáři především z Jemnice, Moravských Budějovic a Telče. „O co jde ale především, je využití letecké záchranné služby z Jihlavy, která má dosah do 20 minut do poměrně značné části hraniční oblasti Dolního Rakouska,“ řekla Filová. 

Vysočina nemá na rozdíl od jižní Moravy a jižních Čech s Rakouskem společné hranice. Už nyní ale záchranáři z Vysočiny na jihu republiky zasahují, a obsluhují tak pohraniční oblasti, zejména v okolí obce Vratěnín na Znojemsku. „Svou činností tak dosahujeme až k hranici s Rakouskem. Proto jsme byli ke spolupráci přizváni,“ uvedla Filová. 

Volající na tísňové linky v pohraničních oblastech se na Vysočinu nedovolají. Záchranáři z Vysočiny tak budou zasahovat až na vyzvání svých kolegů z jižních Čech a Moravy, případně Rakouska.  Rámcovou smlouvu mezi Českou republikou a Rakouskem, která poskytování záchranářských služeb bez ohledu na hranice umožnila, podepsali před dvěma lety ministři zdravotnictví obou zemí. Cílem spolupráce bylo hlavně zkrátit dojezdovou dobu k pacientům, což je důležité pro záchranu života.

Autoři | Foto www.ikrajvysocina.cz

Štítky záchranáři, Vysočina, pomoc, Rakousko, Kraj Vysočina, Dolní Rakousy, Jihočeský kraj, Telč, Moravské Budějovice, Jemnice, Jihlava, Jihomoravský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři z Vysočiny mohou pomáhat lidem v rakouském pohraničí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.