Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Pro výuku je to tu výhodnější než velké hory, říkají lyžařské školy

Výuka lyžování na Vysočině vyjde podle provozovatelů tamních lyžařských škol levněji než ve známých horských střediscích. Na výuku hlásí rodiče své děti, objednávají se i dospělí, kteří třeba chtějí zvládnout snowboard nebo carvingové lyžování.

Z ankety ČTK vyplynulo, že zájem o lyžařské školy spíš stoupá. Limitem je kromě sněhových podmínek nedostatek lyžařských instruktorů. Bývají to i studenti, kteří nemají ve všední den čas. Některé skiareály shánějí instruktory stále.

Lyžařskou školu na sjezdovce v Novém Jimramově na Žďársku využívají většinou rodiny. „Dají nám děti, dospělí si jdou zalyžovat,“ řekl správce areálu Ivo Fiala. Dospělí představují pětinu klientely. Požadavky na výuku se mění. Před dvěma třemi lety se hodně lidí chtělo naučit carving, tedy jízdu po hranách. V útlumu byl jeden čas zájem o snowboard, který se zase vrací.

Jedna vyučovací hodina v Jimramově stojí 350 korun pro jednoho, s počtem účastníků cena klesá. Pro čtyři osoby stojí 700 korun. Učit dítě lyžovat v horách by podle Fialy byla dražší. „Na to my i sázíme, že se u nás lidé naučí jak jezdit na lyžích, tak na vleku, protože to je taky důležité. Pak si mohou dovolit jet do Rakouska,“ řekl.

Lyžařské školy fungují u mnoha sjezdovek na Vysočině, jsou ještě o něco častější službou než půjčovny lyžařského vybavení. Nejdražší je individuální výuka na jednu hodinu. Podle ceníků na webových stránkách sjezdovek se její cena pohybuje od 180 do 480 korun. S počtem výukových hodin nebo účastníků kurzu se cena za lekci snižuje. O něco víc zaplatí lidé na sjezdovkách s dobrým technickým zázemím, kde je větší pravděpodobnost zajištění dobrých sněhových podmínek po větší část zimy.

Deset hodin za čtyři tisíce 

Na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě se o lyžařskou školu stará Renata Holíková. „Zájem je velký. Řekla bych, že čím dál větší,“ uvedla. Když je vydařený lyžařský víkend, vystřídá se i 150 klientů. Lyžovat se učí hlavně děti. „Ale čím dál víc se nám začíná hlásit dospělých. Buď na snowboard nebo na kondiční jízdy, že třeba naposledy lyžovali na střední škole,“ uvedla Holíková. Populární je desetihodinový kurz, kde je hodiny možné vybrat v sezoně postupně. Stojí 3999 korun.

Na velkomeziříčské sjezdovce Fajtův kopec je lyžařská škola přes dvacet let. Nabízí individuální výuku i školu pro děti, což představuje deset výukových lekcí v lednu. „Zájem je velký, spíš už pak nemáme instruktory,“ řekl Jiří Pálka z velkomeziříčského ski klubu. Do školy se může přihlásit 80 až 100 dětí, vypsané termíny bývají obsazené za tři dny.

Na Šacberku u Jihlavy absolvují kurzy i skupiny dětí z mateřských škol.  Lyžovat se tam učí také základní školy, které zpravidla výcvik řeší svými instruktory. Rodiče objednávají pro děti i individuální výuku. Dítě totiž profesionála poslouchá víc, řekl provozovatel sjezdovky Pavel Havlíček.

Autoři | Foto www.lipno.info

Štítky lyžování, školy, výuka, instruktoři, lyžařská škola, Kraj Vysočina, snowboarding, sjezdovka, okres Žďár nad Sázavou, Nový Jimramov, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Pro výuku je to tu výhodnější než velké hory, říkají lyžařské školy | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.