Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vysočina by přes polomy v lesích měla mít dost tratí pro běžkaře

Pokud se Vysočina dočká zimy bohaté na sníh, nabídne běžkařům přes potíže způsobené říjnovou vichřicí síť upravených tras měřící v součtu opět i několik stovek kilometrů. V některých lokalitách úřady zakázaly kvůli polomům veřejnosti vstup do lesů. Někde však stopy vedou převážně po loukách, jinde lesníci cesty čistí.

Správci tratí podle ankety ČTK také kontrolují stav značek pro lyžaře a domlouvají se zemědělci odstranění překážejících ohradníků u pastvin.

Škody v lesích jsou i kolem Nového Města na Moravě, kam v zimě míří běžkaři nejčastěji. Při dostatečné sněhové pokrývce se na tomto území na objednávku obcí sdružených v Mikroregionu Novoměstsko upravuje i přes 100 kilometrů stop. Zástupci svazku spolu s lidmi zajišťujícími úpravu stop tratě kontrolovali před dvěma týdny.

„To, co jsme projeli od Novoměstska nahoru, by mělo být v pořádku,“ řekl Miloš Brabec, předseda mikroregionu a starosta obce Tři Studně. Pracovníci státních lesů podle něj slíbili, že prověří další tratě směrem na Samotín a Sněžné, těží se už i stromy popadané v obecním lese u Vlachovic. „Pokud by kolem 15. prosince nachumelilo, což by byla značka ideál, tak si myslím, že jsme schopni ty tratě upravit,“ uvedl.

Složitější podle Brabce bude financování údržby stop, protože odpovídající grantový program kraj letos nevyhlásil. V dřívějších zimách bohatých na sníh stálo projíždění běžkařských tratí v tomto území i kolem půl milionu.  „Malou rezervu na účtu máme, něco zůstalo z minulých zim,“ uvedl Brabec. Na stopy se skládají obce, přispívají i někteří hoteliéři.

Přes milion korun 

Stopy jsou přístupné bezplatně. Kraj na jejich úpravu podle údajů na webu v minulých třech letech nabízel vždy přes milion korun. Podle mluvčí kraje Jitky Svatošové ale byly tyto peníze čerpány jen zčásti, a to i kvůli nedostatku přírodního sněhu. Kraj nyní zvažuje jinou formu podpory strojové úpravy tratí.

V okolí Žďáru nad Sázavou se o projíždění stop stará městská organizace Sportis. „My upravujeme převážnou část, to je 50 kilometrů, na volných prostranstvích,“ řekl ředitel Vladimír Kovařík. Kolem Bystřice nad Pernštejnem pracovníci po projetí 40 kilometrů lyžařských tratí problémy s polomy nehlásili. „Mělo by to být všechno v pořádku,“ řekl bystřický místostarosta Josef Vojta. Na úpravu stop teď město pořídilo víceúčelový stroj za půl milionu korun. Využít se dá i v létě, na zahradnické práce.

Vichřice vyvracela stromy také kolem Humpolce, kde se v zimě upravuje i 70 kilometrů stop. „Myslím, že se tomu běžecké trasy dokážou vyhnout, jsou hodně po loukách,“ uvedla Marcela Kubíčková z městského informačního střediska. Roman Kadlec, který se stará o projíždění tratí pro běžkaře v okolí Telče, se vydá na jejich kontrolu do terénu v příštím týdnu.

Autoři

Štítky polomy, běžky, zima, sníh, vichřice, podmínky, trasy, Kraj Vysočina, les, běh na lyžích, Nové Město na Moravě, Josef Vojta, Vladimír Kovářík, Novoměstsko, Tři Studně, Samotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina by přes polomy v lesích měla mít dost tratí pro běžkaře | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.