Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině zbývá z celkové částky na nové kotle ještě čtyřicet milionů korun

Obyvatelé Vysočiny mají pořád šanci dostat příspěvek na výměnu starého kotle za nový. Kraj v tomto dotačním kole přijímá žádosti od 20. října. Z 230,8 milionu korun zbývalo minulý týden téměř 40 milionů. Uspokojit je tedy ještě možné skoro 400 žadatelů, sdělil dnes náměstek hejtmana Pavel Pacal (Starostové pro Vysočinu). Peníze, jež poslalo ministerstvo životního prostředí, umožní Kraji Vysočina dotovat nákup až 2480 kotlů.

„I přes velký zájem ze strany žadatelů hned po zahájení příjmu žádostí byl k 15. listopadu stále dostatek prostředků, a je tedy možné stále žádosti o dotaci podávat,“ uvedl Pacal. První den po otevření výzvy přijali krajští úředníci okolo 1700 žádostí. Přibližně 1000 přišlo elektronicky a zbylé lidé donesli osobně.

Jde o druhou velkou dotační vlnu zaměřenou na podporu ekologičtějšího způsobu vytápění domácností. Minulý rok dělili krajští úředníci na Vysočině rovněž 230 milionů korun. Peníze byly vloni vyčerpány devátý den po otevření výzvy. Kraj Vysočina do října podpořil výměnu 2300 kotlů. Kromě loňské podpory dělil 24 milionů korun tento rok v dodatečné výzvě.

Příspěvek je nyní určen domácnostem, které se chtějí zbavit kotle na pevná paliva s ručním přikládáním. Dotaci mohou dostat na nákup kombinovaného kotle na pevná paliva a biomasu s automatickým přikládáním, kotle čistě na biomasu, tepelná čerpadla a na kondenzační plynový kotel.

Výše příspěvku pokryje až 80 procent uznatelných nákladů, podle typu nového kotle, nejvíc lze získat 120 tisíc korun.  V pěti sídlech, kde jsou největší problémy s čistotou ovzduší, je dotace vyšší o 7500 korun. Jde o Bystřici nad Pernštejnem, Humpolec, Pacov, Ledeč nad Sázavou a Hradec.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kotlíková dotace, příspěvek, žádosti, peníze, Kraj Vysočina, Pavel Pacal, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině zbývá z celkové částky na nové kotle ještě čtyřicet milionů korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.