Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dobrá zpráva: Nemocí způsobených klíšťaty je letos na Vysočině méně než loni

Nemocí způsobených klíšťaty je letos zatím na Vysočině méně než loni. Ke konci října onemocnělo letos v kraji klíšťovou encefalitidou 44 lidí. Loni ve stejné době registrovali hygienici 58 případů onemocnění. Sedmašedesátiletý muž ze Žďárska letos na následky onemocnění zemřel. Aktivita klíšťat je v poslední době na nízkém stupni, ale pokud bude příznivé počasí, mohou se ještě do konce roku další onemocnění objevit, řekla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky - únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí. Nejúčinnější ochranou je očkování.

Lymskou boreliózou onemocnělo na Vysočině k začátku letošního listopadu 407 lidí, loni za celý rok evidují hygienici 541 případů. Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování neexistuje, lidé se mohou chránit hlavně používáním repelentů a vhodného oblečení.

V zimě je podle hygieniků nejvhodnější doba pro očkování proti klíšťové encefalitidě. Lidé se mohou nechat očkovat u svých praktických lékařů nebo v očkovacích centrech. Zdravotní pojišťovny na očkování přispívají.

Česká republika je dlouhodobě na prvních místech ve výskytu onemocnění klíšťovou encefalitidou v Evropě. Proočkovanost populace se pohybuje jen na úrovni do 25 procent. V sousedním Rakousku je to přitom okolo 80 procent.  Kraj Vysočina je od roku 2006 v počtu případů klíšťové encefalitidy každoročně na druhém místě v Česku za Jihočeským krajem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky klíště, onemocnění, úbytek, borelióza, encefalitida, nemoc, Kraj Vysočina, klíšťová encefalitida, Alena Dvořáková, Krajská hygienická stanice, Jihlava, okres Žďár nad Sázavou, Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva: Nemocí způsobených klíšťaty je letos na Vysočině méně než loni | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.