Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Zákaz v Kachličce a výrazné zlepšení u Sedlice a Medlova

Na Vysočině trvá zákaz koupání v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku vyhlášený hygieniky kvůli velkému výskytu sinic zkraje měsíce. Znečištění se už sice snížilo, ale zdraví koupajících by mohly ohrozit toxiny uvolněné ve vodě, uvedla na svém webu krajská hygienická stanice. Kvůli mikrobiálnímu znečištění uzavřel provozovatel koupací biotop v Šiklově mlýně, tento stav potrvá do odstranění závady.

Ve vodě uměle vytvořeného biotopu v areálu westernového městečka Šiklův mlýn zjistili hygienici podstatné znečištění poprvé. Tento týden se prověrka v kraji týkala 19 přírodních koupališť, čistou vodu z nich mělo deset. „Plochy se většinou zlepšily, co se týče obsahu sinic," řekla ČTK Martina Fišarová z krajské hygienické stanice.

Čistší vodu má díky úbytku sinic i rybník Medlov na Žďársku, který byl ještě před týdnem podle hygieniků nevhodný ke koupání. Podstatné zlepšení nastalo i u nádrže Sedlice na Pelhřimovsku, jejíž voda je teď průhledná do více než dvou metrů.

Mezi rekreační vodní plochy s nezávadnou vodou zařadili hygienici Břevnickou nádrž na Havlíčkobrodsku a na Jihlavsku rybníky Velký a Malý Pařezitý, stejně jako přírodní biotop v Třešti. Stejně dobré hodnocení dostaly také všechny tři sledované vodní plochy na Pelhřimovsku, jimiž jsou lom u Horní Cerekve a nádrže Sedlice a Trnávka. Na Třebíčsku má čistou vodu přehrada Dalešice a na Žďársku rybníky Domanínský a Velké Dářko. Voda v nich má teplotu od 21 do 24 stupňů Celsia.

Jen mírně nižší kvalitu vody nabízejí rybníky Ředkovec, Černý a Sykovec, žďárská nádrž Pilská, koupaliště Stejskal u Rouchovan a koupaliště v Novém Městě na Moravě.

Autoři | Foto Facebook: Přírodní koupaliště Malvíny Třešť

Štítky koupání, Vysočina, nádrže, rybníky, biotop, hygiena, podmínky, Kraj Vysočina, Kachlička, rybník, Sedlice, Medlov, Krajská hygienická stanice, okres Havlíčkův Brod, Šikland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Zákaz v Kachličce a výrazné zlepšení u Sedlice a Medlova | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.