Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Hygienici vydali zákaz koupání v rybníku Kachlička

Na Vysočině v pátek 4. července hygienici vydali zákaz koupání pro rybník Kachlička na Havlíčkobrodsku kvůli velkému množství sinic ve vodě. V rybníku Medlov na Ždársku, kde bylo koupání zakázáno koncem minulého měsíce, se sice voda v posledních dnech mírně pročistila, přesto pro vodní rekreaci stále není vhodná. Krajská hygienická stanice nedoporučuje kvůli zvýšenému výskytu sinic koupání ani v nádrži Sedlice na Pelhřimovsku. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu stanice.

Tento týden kontrolovali hygienici v kraji část přírodních koupališť, která měla před týdnem nejnižší kvalitu. Čistota vody se podle nich zlepšila v rybníku Černý na Jihlavsku a v nádrži Pilská ve Žďáru nad Sázavou, obě vodní plochy jsou nyní vhodné ke koupání. Voda v nich má teplotu kolem 22 stupňů Celsia.

Mírné zlepšení zastalo také u rybníka Medlov. „Došlo k poklesu množství sinic, ale přetrvává vysoké riziko uvolňování jejich toxinů. Množství chlorofylu je rovněž vysoké,“ upozornili hygienici. Akutní poškození zdraví při koupání v tomto rybníku hrozí hlavně dětem, těhotným ženám a lidem s oslabenou imunitou.

Koncem července mělo čistou vodu devět z celkových 19 kontrolovaných přírodních koupališť. Na Havlíčkobrodsku to byla Břevnická nádrž a v okrese Jihlava tradičně rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý poblíž Telče.  Kvalitní koupání nabízí rovněž biotop Malvíny v Třešti, lom u Horní Cerekve a nádrž Trnávka na Pelhřimovsku. V okrese Třebíč mohou rekreanti bez obav zamířit k přehradě Dalešice a na koupaliště Stejskal u Rouchovan a na Žďársku k přírodnímu biotopu v Šiklově Mlýně.

Autoři | Foto www.bonkov.cz

Štítky koupání, Vysočina, rybník, zákaz, koupaliště, přírodní, Kraj Vysočina, nádrž, okres Havlíčkův Brod, okres Pelhřimov, Medlov, Krajská hygienická stanice, Sedlice, Kachlička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Hygienici vydali zákaz koupání v rybníku Kachlička | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.