Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vysočina o letních prázdninách nabídne nová muzea a lepší zázemí pro elektrokola

Kraj Vysočina v létě nabídne nová muzea, ale také lepší zázemí pro elektrokola. Provoz na hradě Roštejn nedaleko Telče sice od jara omezují opravy, ale na prázdniny tam kastelánka chystá speciální prohlídky, při nichž se návštěvníci budou moci podívat pod ruce archeologů a restaurátorů.

Podle ankety ČTK si turisté v předstihu rezervují hlavně ubytování v chatkách kempů a rekreačních středisek, na hlavní sezonu i rok dopředu. Kvůli modernizaci některých úseků dálnice D1 by však letos motorizovaní turisté měli počítat s dopravními omezeními.

Nové muzejní expozice vznikly na zámku v Polici na Třebíčsku i v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. V Polici byla právě otevřena první část Muzea britského královského letectva (RAF) zasvěceného československým pilotům a vojákům působícím za druhé světové války ve Velké Británii. Čerstvě opravené prostory ledečského hradu poskytly zázemí pro výstavu historických hodin a muzeum spisovatele Jaroslava Foglara.

Naopak na hradě Roštejn je kvůli opravám uzavřena kratší návštěvnická trasa i parkoviště u hradu. Lidé mohou nechat auta v sousedních vsích Růžená a Doupě vzdálených do dvaceti minut chůze. V provozu je stále hlavní návštěvnická část i hradní věž. Prohlídky opravovanou částí hradu se budou konat ve vyhrazených termínech, které budou počátkem prázdnin zveřejněny na webu památky.  „Samozřejmě to bude záležet na tom, jak budou práce postupovat," uvedla kastelánka Kateřina Rozinková. 

Turisty zajímají hlavně památky a příroda

Ve Žďáru nad Sázavou by měly v létě začít rozsáhlé opravy poutního areálu Zelená hora, památky UNESCO, prohlídky ale omezovat nebudou, řekla kastelánka Lenka Houbová. Turisté si navíc budou moci mimořádně prohlédnout další žďárskou stavbu vytvořenou podle projektu slavného barokního architekta Jana Blažeje Santiniho - Aichela. O letních prázdninách bude zpřístupněn hřbitov u zámku vzniklý v roce 1709 kvůli hrozící morové epidemii. Průvodce tam bude ve středu a o víkendech.

Na Vysočinu táhnou turisty v létě hlavně památky a příroda. Postupně se zlepšují podmínky pro cykloturistiku. Kromě nových cyklostezek se letos podstatně rozšiřují i služby pro zájemce o elektrokola, elektroskútry a koloběžky poháněné elektřinou. Ve spolupráci s energetickými firmami přibývají půjčovny i dobíjecí stanice.

Tento měsíc byla půjčovna otevřena v třebíčském Ekotechnickém centru Alternátor, nabízí dva elektroskútry a čtyři elektrokola. Nabídku o dva skútry na elektřinu rozšířila půjčovna v telčském Panském dvoře, která má 14 elektrokol. „Nově také otevíráme úschovnu. Ta bude pro všechny cyklisty, nejen pro ty, co mají elektrokola," řekla Hana Plachá z tohoto centra volnočasových aktivit.

Omezení na dálnici D1

Nová dobíjecí místa budou 25. června otevřena ve Žďáru nad Sázavou, u hotelu Ski v Novém Městě na Moravě a v turistickém centru Eden Bystřice nad Pernštejnem. „Ve Žďáru nad Sázavou budeme otevírat hned dvě dobíjecí stanice, jednu čistě pro elektrokola u Staré radnice a jednu kombinovanou pro elektromobily i elektrokola u centrálního parkoviště," řekl žďárský starosta Zdeněk Navrátil (Žďár - živé město). Město na tento projekt vynaložilo přes 200 tisíc korun.

Dopravní problémy mohou motoristy na Vysočině potkat hlavně na několika modernizovaných úsecích dálnice D1. Opravy probíhají mezi Hořicemi na 75. kilometru a Koberovicemi na 81. kilometru na Pelhřimovsku, Mezi exity 112 Jihlava a 119 Velký Beranov, mezi Měřínem, Velkým Meziříčím a Lhotkou a mezi exity 162 Velká Bíteš a 168 Devět křížů. Aktuální situaci mohou zájemci zjistit na webu Ředitelství silnic a dálnic.

Autoři

Štítky léto, elektrokolo, muzea, uzavírky, omezení, Kraj Vysočina, muzeum, hrad, oprava, Roštejn, Telč, Dálnice D1, Žďár nad Sázavou, Světové dědictví UNESCO, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina o letních prázdninách nabídne nová muzea a lepší zázemí pro elektrokola | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.