Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na podzim se začne stavět krajská knihovna. Také se chystá nový systém veřejné dopravy

Mezi priority vedení Kraje Vysočina v tomto volebním období patří stavba nové budovy krajské knihovny v Havlíčkově Brodě a zavedení efektivnějšího systému veřejné dopravy. Kraj také počítá s rozšiřováním kapacit domovů důchodců a zvažuje dostavbu svého sídla, aby do něj mohli být sestěhováni krajští úředníci z odloučených pracovišť. Programové prohlášení krajské rady do roku 2020 včera schválili radní, řekl novinářům hejtmanův náměstek Vladimír Novotný (ČSSD).

Pro přístavbu krajského úřadu by podle něj připadal v úvahu pozemek, který kraj před lety přenechal České správě sociálního zabezpečení pro stavbu jejího sídla, která se ale neuskutečnila. „V současné době máme několik dislokovaných pracovišť. Podmínky tam jsou špatné a hlavně je to roztříštěné po celé Jihlavě,“ uvedl náměstek k záměru. 

Krajský úřad má 450 zaměstnanců. V přístavbě by mohlo podle největší ze zvažovaných variant vzniknout do 180 míst, kdy by se do nových prostor stěhovali krajští úředníci ze všech odloučených pracovišť a z přeplněných kanceláří v krajském sídle. „Akutně potřebujeme přemístit především odbor regionálního rozvoje z důvodu velmi špatného technického stavu budovy,“ uvedl ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec. Tento odbor sídlí v Žižkově ulici.

Nový systém v roce 2019

Do loňských podzimních krajských voleb vládla na Vysočině menšinově ČSSD s podporou KSČM. Po volbách vytvořili sociální demokraté koalici s hnutím ANO, ODS a Starosty pro Vysočinu. Nové vedení kraje potvrdilo, že bude pokračovat v rozpracovaných akcích. Stavba nové krajské knihovny by mohla začít letos na podzim.

Nový systém veřejné dopravy připravovalo sociálnědemokratické vedení kraje několik let. To, že zatím nebyl zaveden do praxe, kritizovali jeho oponenti před volbami. Novotný dnes uvedl, že by systém měl začít fungovat v roce 2019.

Na jedenácti stranách se programové prohlášení zabývá řadou oblastí, od hospodaření kraje přes dopravu, vzdělávání, sociální služby a zdravotnictví po zemědělství a životní prostředí, kulturu a cestovní ruch. Mapuje také spolupráci kraje se zahraničními regiony. Podle radních je dokument otevřený připomínkám obyvatel. Celé jeho znění je zveřejněno na krajském webu.

Autoři | Foto www.kkvysociny.cz

Štítky knihovna, veřejná doprava, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, ČSSD, krajský úřad, Havlíčkův Brod, Česká správa sociálního zabezpečení, ODS, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na podzim se začne stavět krajská knihovna. Také se chystá nový systém veřejné dopravy | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.