Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kraj Vysočina dá poprvé peníze malým obcím na udržení prodejen se smíšeným zbožím

Kraj Vysočina poprvé připravuje grantový program, který by měl malým obcím pomoci udržet prodejny. Na podporu obchodů se smíšeným zbožím tento rok vyčlení dva miliony korun. Zaměření programu bude upřesněno po vyhodnocení dotazníku, který kraj obcím rozeslal. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) po jednání rady Fondu Vysočiny, který krajské granty spravuje.

„Měla by to být podpora malých prodejen, které mají v jednotlivých malých obcích problém, aby se udržely,“ řekl náměstek k novému programu. O podporu budou žádat obce.

„My o to máme určitě zájem,“ řekla ČTK Jana Pazderková, starostka Stříbrných Hor s 250 obyvateli. V této obci na Havlíčkobrodsku má prodejnu COOP družstvo a obecní úřad mu dává příspěvek, aby ji nezrušilo. Pro letošek na obchod přispěje 36 tisíci korunami. Prodejna je podle starostky potřeba, a to i kvůli místní mateřské škole, pro niž by jinak musela obec zajišťovat dovoz potravin. Prodejna je důležitá také pro důchodce a matky na mateřské dovolené. Na problém s venkovskými prodejnami obec vloni upozornila kraj dopisem.

Kraj Vysočina se letos chystá vyhlásit 20 grantových programů za 62 milionů korun. Prvních 11 projedná krajské zastupitelstvo v únoru. Letošní celková částka připravená k rozdělení bude o 200 tisíc korun vyšší než minulý rok, kdy kraj vypsal 24 programů za 61,8 milionu. Peníze loni nebyly vyčerpány, úspěšní žadatelé, jichž bylo 725, se podělili o 57,7 milionu korun.

Největší krajský grantový program je zaměřen na rozvoj podnikatelů, stejně jako loni v něm i tentokrát bude připraveno deset milionů korun. Kraj bude dotovat kupříkladu i zlepšení zásobování obcí pitnou vodou a čištění odpadních vod, regionální kulturu, sport, sociální služby a modernizaci školních budov.

Autoři | Foto www.bory.cz

Štítky Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, ČSSD, Srebrna Góra, okres Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina dá poprvé peníze malým obcím na udržení prodejen se smíšeným zbožím | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.