Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kotlíková dotace 2017: O příspěvek budou moci zájemci z Vysočiny žádat od února

Obyvatelé Vysočiny budou moci zřejmě v únoru požádat o další dotace na výměnu kotle, ale pouze v případě, že chtějí topit čistě biomasou nebo tepelným čerpadlem. Státní fond životního prostředí zvýšil kraji objem peněz na výměnu kotlů skoro o 24 milionů korun. Podpořit z nich může přibližně 190 žadatelů, kteří se chtějí zbavit starého kotle na tuhá paliva. Po dnešním zasedání krajské rady to ČTK sdělil radní kraje Pavel Pacal.

Podrobnosti k podmínkám čerpání tohoto balíku dotací zveřejní kraj na svých webových stránkách 10. ledna. Hlásit se o ně mohou i lidé, kteří už výměnu kotle podle těchto pravidel uskutečnili. Uznány mohou být náklady vynaložené od loňského 17. prosince, což je datum vyhlášení první výzvy těchto dotací na výměnu kotlů v Kraji Vysočina.

Vysočina nejdřív dostala na ekologičtější kotle od ministerstva životního prostředí 238,8 milionu korun, žádosti o podporu přijímal krajský úřad od 18. ledna. Kraj se zavázal zajistit výměnu nejméně 1 600 starých kotlů, tento počet byl vzhledem k počtu schválených žádostí překročen skoro o 30 procent. V této první výzvě si domácnosti mohly pořizovat více druhů nových kotlů, včetně moderních kotlů na tuhá paliva. Uspělo 2 050 žadatelů, závěrečné zprávy by měli předkládat do konce tohoto roku.

Vysočina by měla na tento účel dostat ještě další dotace. Česko totiž získalo v Operačním programu Životní prostředí na výměnu kotlů do roku 2020 dohromady devět miliard korun. Vyměněno za ně má být postupně až 100 tisíc starých kotlů.

Autoři

Štítky Kraj Vysočina, dotace, Pavel Pacal, Státní fond životního prostředí, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kotlíková dotace 2017: O příspěvek budou moci zájemci z Vysočiny žádat od února | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.