Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policejní psovodi soutěžili o putovní pohár. Nejlepší byl nadpraporčík Topinka se psem Wasco

Minulý týden se ve výcvikovém areálu Pouště u města Třešť konal přebor ve služební kynologii „O putovní pohár Krajského ředitelství policie kraje Vysočina“. Soutěž vyhrál a celkové prvenství v přeboru získal psovod nprap. Patrik Topinka se psem Wasco.

Soutěže ve služební kynologii, která se konala v době od úterý 3. května do pátku 6. května, se zúčastnilo celkem čtrnáct policejních psovodů z Vysočiny. Služebních psů bylo o jednoho více, a to patnáct, neboť jeden z psovodů soutěžil se dvěma psy.

„Kynologové se služebními psy soutěžili ve třech hlavních disciplínách: Poslušnost, Obrana a Pachové práce. Celý přebor byl zaměřen na praktické modelové situace, které jsme připravili tak, aby co nejvíce odpovídaly realitě,“ řekl mjr. Martin Růžička, vedoucí oddělení služební kynologie. Jednotlivé soutěžní disciplíny byly ztíženy o dodané překážky, nejrůznější rušivé elementy i přítomnost nezúčastněných osob, se kterými musí psovodi při skutečných zákrocích vždy počítat a být na ně připraveni.

Nejvyšší počet bodů získal v soutěži psovod nprap. Patrik Topinka se psem Wasco a v celkovém pořadí se tak umístil na prvním místě. Tento tandem patří dlouhodobě ke špičce v oboru, což ostatně dokázali také před dvěma týdny na mistrovství Moravy psovodů a služebních psů, kde zvítězili již dva roky po sobě. Na druhém místě se umístil pprap. Martin Kos se psem Foxem, třetí místo obsadil pprap. Jaroslav Mrtka se služebním psem jménem Dick.

Psovodovi nprap. Patriku Topinkovi se se psem Wascem vedlo nejlépe v disciplínách Poslušnost a Obrana, které vyhráli. V disciplíně Pachové práce byl nejlepší pprap. Martin Kos se psem Foxem. 

Česká služební kynologie patří k nejlepším

Vyhlášení výsledků přeboru byli v pátek přítomni ředitel ředitelství služby pořádkové policie plk. Martin Hrinko a ředitel krajského ředitelství na Vysočině plk. Radek Malíř. Plk. Hrinko na úvod vyzdvihl, že kynologie a policie patří neodmyslitelně k sobě. „Jsem rád, že se podobné závody konají a psovodi se tak při výcviku neustále zlepšují,“ zdůraznil plk. Hrinko s tím, že je pyšný, že máme u policie skutečně kvalitní kynologii. 

Psovodi na Vysočině jsou profesionálové, a to nejen co se týče soutěží, ale hlavně v úspěšném vyhledávání a zákrocích proti skutečným pachatelům. Důležitou a nezastupitelnou úlohu mají policejní psovodi i při pátrání po pohřešovaných osobách, prohledávání nebo kontrolách objektů zejména rozlehlých areálů firem, chatových oblastí či opuštěných objektů nebo při nasazení do policejních opatření.

Foto Policie České republiky | Zdroj Policie České republiky

Štítky pes, policie, soutěž, Kraj Vysočina, Třešť, Martin Růžička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní psovodi soutěžili o putovní pohár. Nejlepší byl nadpraporčík Topinka se psem Wasco | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.