Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vysočinu dnes postihl fiktivní blackout. Do zásahu se zapojují všechny složky IZS

Všechny složky Integrovaného záchranného systému (IZS) Kraje Vysočina dnes absolvují největší štábní cvičení tohoto roku. Budou totiž nacvičovat připravenost na rozsáhlý výpadek dodávky elektrické energie, takzvaný blackout. „Cílem je procvičit a sladit činnost orgánů krizového řízení, složek IZS a dalších strategických subjektů při vzniku mimořádné situace velkého rozsahu,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, který bude celé cvičení řídit.

Průběh scénáře dnešního cvičení je následující: Fiktivní výpadek proudu nastal ráno v 5 hodin, a to následkem silné vichřice, která se přehnala přes východní území Kraje Vysočina, resp. zasáhla a ochromila tři okresy – Jihlava, Třebíč a Žďár nad Sázavou. Silný vítr vyřadil některá přenosová a distribuční vedení. Klíčová rozvodna Slavětice hlásí kritické kolísání frekvence i napětí. Situaci monitorují společnosti ČEPS a EON, vzhledem k vážnosti situace byl v 7 hodin vyhlášen stav nouze v elektroenergetice s prognózou 72 hodin. Cvičení bude ukončeno v nočních hodinách.

Je nutné, abychom ověřili, jak jsou veřejné instituce schopny řešit výpadek elektřiny, jak rychle a dlouho budeme schopni v krizové situaci dodávat energii z náhradních zdrojů do klíčových institucí, jako jsou například nemocnice nebo domovy pro seniory a další. Potřebujeme si ale také ověřit zabezpečení pacientů v domácnostech používajících podpůrné pomůcky závislé na elektřině, činnost dopravců, činnost vodoprávního úřadu a dodavatelů pitné vody, důsledky delšího výpadku mobilní sítě, internetu nebo absenci zásobování a omezení obchodní sítě,“ uvedl hejtman Jiří Běhounek.

Během dnešního cvičení bude na území celého Kraje Vysočina cvičně vyhlášen také stav nebezpečí, který dává hejtmanovi kraje možnost nařídit tzv. krizová opatření k překonání krizové situace bez závažné újmy na zdraví obyvatel. Standardně bude pracovat několik odborných skupin. Směrem k veřejnosti bude vydáno doporučení, jak se v případě blackoutu chovat – v době mimořádné události i po ní.

Dodávka elektrické energie nebude přerušena 

Příprava na dnešní cvičení trvala zhruba půl roku. Model cvičné krizové situace byl konzultován s odborníky na energetiku a zástupci složek integrovaného záchranného systému.

Do cvičení budou kromě složek IZS Kraje Vysočina, tedy Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina, Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, zapojeni dále pracovníci Jaderné elektrárny Dukovany, energetických společností ČEPS a E.ON, krizový štáb Kraje Vysočina, krizový štáb Magistrátu města Jihlavy, příspěvkové organizace Kraje Vysočina – Domov důchodců Ždírec, Nemocnice Jihlava, České dráhy a Správa železniční dopravní cesty, hygienici, veterináři a Vodárenská akciová společnost, divize Jihlava.

V třebíčské nemocnici, která v současnosti prochází rozsáhlými stavebními úpravami, bude předveden projekt s názvem „Ostrov života Třebíč“. Bude se týkat možnosti dodávek tepla do areálu nemocnice i při velkoplošném výpadku elektřiny.

Během dnešního cvičení nebude nikde v regionu přerušena dodávka elektrické energie.

Jaderná elektrárna Dukovany si blackout jednotlivých bloků vyzkoušela už několikrát. Vloni využila i satelitní telefony pro spojení s vodní elektrárnou Dalešice.

Rozsáhlý výpadek elektrického proudu Vysočině naposledy hrozil ke konci roku 2014, kdy vlivem silné námrazy došlo k rozsáhlým poruchám na elektrickém vedení.

Co je blackout?

Jde o rozsáhlý výpadek proudu, který může způsobit řada faktorů. Vedle zatížení přenosové soustavy může tato situace nastat také při extrémní spotřebě elektřiny, chybou v koordinaci při propojení národních energetických soustav nebo kvůli technickému stavu energetické sítě.

Co dělat při blackoutu?

  1. Používejte pouze baterku pro nouzové osvětlení; v případě použití svíček, hrozí nebezpečí vzniku požáru.
  2. Vypněte elektrická zařízení, která jste používali, když byla pod napětím.
  3. Neotevírejte lednice ani mrazáky – déle tak uchováte jejich obsah.
  4. Poslouchejte např. v automobilu místní stanici kvůli aktualizovaným informacím, sledujte zprávy, které obdržíte do schránek.
  5. Používejte mobilní telefon pouze pro případ nouze, volejte 112, 150, 155, 156 a 158  pouze při stavu ohrožení života. Nepoužívejte tyto linky pro získání informací.
  6. Při skutečně život ohrožujících potížích volejte na číslo 112, je vhodné vyjmout SIM kartu z telefonu.

Foto www.zaostrenovm.com | Zdroj Krajský úřad Kraje Vysočina

Štítky Kraj Vysočina, elektrická energie, Jiří Běhounek, elektřina, Jihlava, E.ON, ČEPS, nemocnice, Třebíč, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočinu dnes postihl fiktivní blackout. Do zásahu se zapojují všechny složky IZS | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.