Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z měst Vysočiny se rozrůstá Jihlava, nejvíc minulý rok tratila Třebíč

Na Vysočině se v uplynulém roce nejrychleji vylidňovala města Třebíč a Žďár nad Sázavou. Třebíč ztratila 239 obyvatel, odstěhovali se jinam. Ve Žďáru nad Sázavou byl úbytek o stovku nižší. Ze 34 měst na Vysočině se vloni podle údajů jihlavské správy Českého statistického úřadu počet obyvatel o něco zvýšil pouze v deseti, nejvíc si v meziročním porovnání polepšila krajská Jihlava.

Počet jihlavských obyvatel za loňských 12 měsíců stoupl o 193. Na konci minulého roku v tomto největším městě kraje trvale bydlelo 50 714 lidí. Ve zbývajících městech na Vysočině, jimž se loni vyhnulo vylidňování, přibyly nejvýše tři desítky obyvatel.

V Třebíči, které je na Vysočině druhým největší městem, bydlelo koncem loňska 36 641 lidí a ve Žďáru nad Sázavou 21 335. Na rozdíl od Třebíče loni migrace naopak pomohla Červené Řečici na Pelhřimovsku, která je s 988 obyvateli nejmenším městem na Vysočině. Za uplynulý rok se tam narodilo jen pět dětí, zatímco 12 obyvatel zemřelo. Přirozený úbytek ale převýšily počty nově přistěhovaných lidí a ve městečku nakonec přibylo 13 obyvatel.

Na Vysočině žilo na konci loňska ve městech dohromady 289 156 obyvatel, tedy 56,8 procenta všech lidí v tomto kraji. Z pěti okresů na Vysočině má nejvyšší podíl městského obyvatelstva Pelhřimovsko, a to 63,4 procenta.  Naopak v okrese Žďár nad Sázavou nedosahuje obyvatelstvo měst ani poloviny.

 

Autoři | Foto www.firmy.cz

Štítky Kraj Vysočina, Třebíč, Jihlava, Žďár nad Sázavou, Český statistický úřad, okres Pelhřimov, Červená Řečice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z měst Vysočiny se rozrůstá Jihlava, nejvíc minulý rok tratila Třebíč | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.