Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Senioři v Novém Městě a Žirovnici budou moci bydlet v nových komunitních domech

Na Vysočině budou díky dotacím postaveny dva komunitní domy pro důchodce s třiatřiceti byty. V dotačním programu ministerstva pro místní rozvoj se svými žádostmi uspěly z tohoto kraje Nové Město na Moravě na Žďársku a Žirovnice na Pelhřimovsku. Stavby by v obou městech měly začít ještě letos, řekli ČTK zástupci obou radnic.

Novoměstská radnice postaví dům s 22 malometrážními byty v lokalitě s bytovými domy pod nemocnicí, kde má volný pozemek. Bude to bydlení pro důchodce, kteří ještě nepotřebují zvláštní pomoc, v domě budou mít i společenskou místnost pro setkávání. „Věříme, že ten domeček naplníme poměrně rychle,“ uvedl místostarosta Stanislav Marek (nezávislý). Na stavbu za 27 milionů korun má město slíbenou dotaci 12,6 milionu.

V desetitisícovém Novém Městě na Moravě zatím funguje jen dům s pečovatelskou službou, v němž je 50 bytů pro seniory. Další sociální zařízení by tam chtěla vybudovat Diakonie Českobratrské církve evangelické. V tomto případě jde o domov se zvláštním režimem určený lidem trpícím demencí. Také uskutečnění tohoto projektu závisí na tom, jestli se na něj podaří sehnat dotaci.

V třítisícové Žirovnici bude na komunitní dům s 11 byty přestavěna bývalá mateřská škola. „Má dobrou polohu, blízko středu města. Stavět bychom chtěli začít na podzim letošního roku,“ řekl starosta Milan Šmíd (ODS). Náklady na rekonstrukci objektu byly před výběrovým řízením na dodavatele vyčísleny na 29,7 milionu Kč, dotace činí 6,6 milionu. Kromě bytů bude v domě klub pro důchodce z celého města. K dispozici jim bude i přilehlá zahrada.

Podle údajů na webových stránkách ministerstva bylo v dotačním programu tento měsíc schváleno 20 projektů z celé republiky týkajících se staveb komunitních domů seniorů. Dotace, která mezi ně byla rozdělena, v součtu činí 197,6 milionu korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dům, dotace, Žirovnice, Kraj Vysočina, Nové Město na Moravě, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, okres Žďár nad Sázavou, okres Pelhřimov, Stanislav Marek, Diakonie Českobratrské církve evangelické

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři v Novém Městě a Žirovnici budou moci bydlet v nových komunitních domech | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.