Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejvyšší volební účast na Vysočině byla přes 74 procent. Nejmenší zájem projevili v Kalhově

Nejvyšší volební účast při volbách do Evropského parlamentu měla na Vysočině malá obec Vanůvek na Jihlavsku. Vyplývá to z údajů zveřejněných na serveru www.volby.cz. V obci s 31 lidmi na voličském seznamu hlasovalo 23 lidí. Účast byla 74,19 procent. Podle starosty Jaroslava Jeřábka hlasovali v obci i lidé s voličskými průkazy. Volební účast v celém kraji byla 29,59 procenta.

S voličským průkazem, který opravňuje volit jinde než v místě trvalého bydliště, přišli do obce čtyři lidé. „Podle mých informací šel okolo nějaký vandrák s batohem na zádech a byl prvním voličem v pátek ve 14:00," řekl Jaroslav Jeřábek. V obci s asi 40 obyvateli zvítězila ODS s 22,72 procenta hlasů. Hnutí ANO, které evropské volby na Vysočině vyhrálo, mělo v obci Vanůvek 13,63 procenta hlasů, stejně jako komunisté.

PSALI JSME: EUROVOLBY 2019: Odhady neselhaly, v ČR vítězí ANO před ODS a třetími Piráty. ČSSD propadla

Nejmenší zájem volit do Evropského parlamentu měli v kraji lidé v obci Kalhov na Jihlavsku se 103 oprávněnými voliči. Volební účast byla v Kalhově s asi 130 obyvateli jen 12,62 procenta. Nejvíc lidí dalo hlas občanským demokratům, kteří v obci získali 38,46 procenta hlasů.

Evropské volby na Vysočině vyhrálo hnutí ANO před ODS a Piráty. ANO dostalo v tomto kraji 20,4 procenta hlasů, proti minulým evropským volbám o 6,3 procentního bodu víc. Druhá ODS téměř zdvojnásobila zisk na 13,2 procenta, Piráti mají 13,1 procenta. KDU-ČSL ztratila proti minulým volbám do EP 6,4 procentního bodu, nyní dostala 12,9 procenta hlasů. Koalice STAN a TOP 09 má 8,4 procenta stejně jako šestá v pořadí SPD. KSČM ztratila třetinu hlasů a získala 7,8 procenta. ČSSD na Vysočině těsně překročila pětiprocentní hranici se ziskem 5,09 procenta, ztratila devět procentních bodů.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky EU, volby, parlament, Vysočina, volební účast, Kraj Vysočina, Evropský parlament, ODS, Jaroslav Jeřábek, ANO 2011, okres Jihlava, Vanůvek, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší volební účast na Vysočině byla přes 74 procent. Nejmenší zájem projevili v Kalhově | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.