Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Před půlnocí budou zveřejněny výsledky českých eurovoleb

Hodinu před půlnocí by dnes měly být zveřejněny výsledky letošních voleb českých europoslanců. I když hlasování v ČR skončilo už v sobotu, Český statistický úřad může výsledky zveřejnit až po 23:00. Důvodem je to, že ve většině států unie si budou voliči své europoslance vybírat až v tento den, jako poslední skončí hlasování v Itálii.

Výsledky potvrdí nebo zkorigují prognózy, podle nichž by 21 českých ze 751 křesel v Evropském parlamentu měli obsadit zástupci devíti sněmovních stran. Podle předvolebních průzkumů mělo volby vyhrát vládní hnutí ANO před Piráty a ODS. Čtvrtou příčku měla obsadit koalice Starostů s TOP 09. Europoslance by měly mít rovněž SPD, KDU-ČSL, ČSSD a KSČM.

Hlasovat podle odhadů přišlo více lidí než v minulých volbách před pěti lety, kdy k volebním urnám dorazila jen necelá pětina voličů z více než osmi milionů voličů v ČR. V Praze se letošní účast podle informací od volebních komisařů pohybovala kolem 30 procent, také v některých dalších krajích podle předběžných odhadů překročila 20 procent. 

Foto Jan Luxík

Štítky volby, eurovolby, ANO, ODS, Piráti, Česko, Český statistický úřad, Itálie, Evropský parlament, ANO 2011, Česká pirátská strana, TOP 09, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před půlnocí budou zveřejněny výsledky českých eurovoleb | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.