Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rozhodnuto: Soud zamítl stížnost na výsledek komunálních voleb ve Větrném Jeníkově

Brněnský krajský soud odmítl návrh na neplatnost voleb ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku, který podal 18. října zástupce KSČM. Obec ještě čeká na rozhodnutí o druhé stížnosti doručené soudu o den později. V souvislosti s volbami do obecních zastupitelstev bylo na Vysočině podáno pět stížností. Soud kromě jedné ve Větrném Jeníkově zatím rozhodl jen o stížnosti v obci Útěchovice na Pelhřimovsku, návrh na neplatnost tam také zamítl. Na rozhodnutí čekají Bořetín, Jimramov a Třebíč.

Zmocněnec KSČM Pavel Kalabus se v návrhu ohradil proti tomu, že byla komunistická kandidátka otištěna na druhé straně hlasovacího lístku. Lidé se pak údajně ptali, proč KSČM v obci nekandidovala. Zpochybnil také to, že KSČM nezískala ani jedeno z devíti míst v obecním zastupitelstvu, i když získala přes sedm procent hlasů. Vyplývá to z usnesení zveřejněné dnes na úřední desce brněnského krajského soudu.

Podle soudu vypadal volební lístek v obci tak, že na přední straně byly tři kandidátky, a na zadní straně dvě. KSČM podle něho nezískala ani jeden mandát kvůli systému, jaký platí při přepočtu hlasů na mandáty.

Ve volbách, které se konaly 5. a 6. října zvítězilo Sdružení pro Větrný Jeníkov v čele s dosavadní starostkou Martinou Lisovou, získalo šest mandátů. Po jednom křesle pak mají Sdružení pro rozvoj Jeníkova, Jeníkov u nás, a Sdružení řadových občanů-nestraníků.

Lhůta, kterou mají soudy na rozhodnutí o volebních stížnostech, skončí 8. listopadu.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky komunální volby, soud, výsledek, Větrný Jeníkov, KSČM, volby, Krajský soud v Brně, Kraj Vysočina, Třebíč, okres Jihlava, okres Pelhřimov, Jimramov, Bořetín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto: Soud zamítl stížnost na výsledek komunálních voleb ve Větrném Jeníkově | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.