Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2018: Jaká jména budou mluvit za Jihlaváky v novém zastupitelstvu?

, aktualizováno 8. října 2018, 22:27

Letošní komunální volby jsou již za námi a už je tedy jasno, kdo na následující čtyři roky usedne v Jihlavě do zastupitelských křesel. Voliči měli v Jihlavě možnost vybírat z deseti stran a hnutí. Pojďme si rozebrat výsledky a představit si jednotlivých sedmatřicet zastupitelů.

Vítězem komunálních voleb v Jihlavě se stalo ANO 2011. Dohromady získalo deset mandátů a 22,6 %. Lídrem pro letošní volby byl náměstek jihlavského primátora Radek Popelka. V zastupitelstvu ho ještě doplní Radek Kourek, Richard Šedivý, Zdeněk Faltus, Rostislav Habán, Miloslav Neckář, Daniel Mayer, Jiří Pokorný, Jan Jiřiště a desítku uzavírá Magdaléna Skořepová.

Hned sedm mandátů získalo Fórum Jihlava, které bere druhé místo. Lídryní je Karolína Koubová. Za tuto stranu na další čtyři roky usedne také Marek Hovorka, Libor Kuchyňa, Lenka Mikletičová, Miroslav Tomanec, Filip Děchtěrenko a Daniel Škarka. Fórum Jihlava tedy získalo celkem sedm mandátů a přízeň 18 % voličů.

ODS skončilo s výsledkem 15,2 % a se šesti mandáty na třetím místě. Lídra Petra Laštovičku doplní tito další zastupitelé: Jaroslav Vymazal, Vítězslav Schrek, Jaroslav Huňáček, Petr Ryška a David Beke.

ČTĚTE TAKÉ: VOLBY 2018: Nejvíc mandátů v Jihlavě bere ANO 2011. Následuje ho Fórum Jihlava a ODS 

Nováčkem v jihlavské komunální politice je uskupení Žijeme Jihlavou!, které je trojkoalicí Zelených, Pirátů a TOP 09. Jeho členové se mohou pyšnit výsledkem 10,1 % a ziskem čtyř mandátů. Lídra Víta Zemana ještě doplní Eva Nováková, Silvie Čermáková a původně měl i Josef Sklenář, ten však v pondělí 8. října na svou pozici rezignoval a místo nej v jihlavském zastupitelstvu zasedne Vojtěch Prchal.

ČTĚTE TAKÉ: Josef Sklenář se vzdal zastupitelského mandátu Žijeme Jihlavou, nahradí ho Vojtěch Prchal

KSČM vybralo 8,5 % voličů. Jejich tři mandáty budou zastoupeny jmény:  Ladislav Vejmělek,  Pavel Šlechtický a Božena Kremláčková.

Tři mandáty a 8,1 % získala KDU – ČSL v čele s lídrem Jaromírem Kalinou.  Za tuto stranu na jihlavské radnici zasedne i Martin Laštovička a Josef Kodet.

O jeden mandát méně bere s výsledkem 6,5 % ČSSD. Lídr Vratislav Výborný v zastupitelstvu neusedne. Dva mandáty budou zastoupeny Martinem Hyským a Rudolfem Chloupkem.  

Poslední dvě místa v zastupitelstvu zbyla na stranu SPD, kterou volilo 6,5 % voličů. Pro další čtyři roky bude jihlavské občany zastupovat lídr strany Petr Paul a také Tomáš Havlík.

Své zastupitele na další čtyři roky v krajské Jihlavě nakonec nebude mít strana Svobodní a Realisté Společně pro Jihlavu (získali 4,12 %) a ani Moravské zemské hnutí (jejich výsledek byl 0,2 %).

Foto Jan Luxík

Štítky volby, zastupitelstvo, výsledky, Jihlava, ANO 2011, Radek Popelka, Zdeněk Faltus, ODS, Daniel Mayer, Jiří Pokorný, Josef Sklenář, KDU-ČSL, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Jaká jména budou mluvit za Jihlaváky v novém zastupitelstvu? | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.