Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2018: Lidé ve Velkém Beranově v referendu odmítli stavbu logistického areálu

Obyvatelé Velkého Beranova na Jihlavsku v místním referendu odmítli stavbu logistického areálu. Vybudovat ho u obce plánovala společnost Penny Market. Pro to, aby obec stavbě bránila, hlasovalo 417 lidí, tedy 62,5 procenta z celkových 667 platných hlasů. Volební účast byla 64 procent. Referendum je platné, stavět se nebude, prohlásil starosta obce Ján Plevčík.

O konání referenda v termínu komunálních voleb rozhodl Krajský soud v Brně. Přípravný výbor referenda se na soud obrátil poté, kdy obecní zastupitelstvo jeho návrh nepřijalo. Ve Velkém Beranově s celkem 1 044 voliči lidé od pátku odpovídali na otázku, jestli mají orgány obce udělat všechny možné kroky (včetně schvalování územního plánu a jeho změn) k tomu, aby zabránily stavbě průmyslových objektů na vyjmenovaných pozemcích. Souhlasně odpovědělo 417 voličů, proti bylo 250 hlasů.

Místní referendum je platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů a výsledek je závazný, pokud se pro něj vyjádří nadpoloviční většina hlasujících a současně alespoň 25 procent oprávněných voličů.

Pod návrhem na referendum bylo podle údajů v usnesení soudu 359 podpisů. Přípravný výbor v něm uvádí, že by zamýšlená stavba vedla k úbytku orné půdy, zatížila dopravu a životní prostředí v obci a ovlivnila její vzhled, aniž by o těchto dopadech byli obyvatelé předem dostatečně informovaní.

Obec naopak soudu sdělila, že o všech krocích týkajících se záměru informovala. V logistickém areálu by podle dřívějších údajů mohlo najít práci až 200 lidí. Obec mohla podle předběžných dohod od jeho vlastníka dostat pět milionů korun a výhledově i další příspěvky.

Foto Drbna | Zdroj ČTK

Štítky volby, referendum, Velký Beranov, logistické centrum, Penny Market, okres Jihlava, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Lidé ve Velkém Beranově v referendu odmítli stavbu logistického areálu | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.