Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2018: Je kompletně sečteno. V Jihlavě vítězí ANO. Senát zná kandidáty pro druhé kolo

, aktualizováno 6. října 2018, 23:32

Po celé zemi se ve 14 hodin uzavřely volební místnosti. Voliči během dvoudenních voleb vybrali, kdo je bude zastupovat na radnicích. Lidé si také vybírali nové senátory, neboť horní komora Parlamentu ČR musí být opět o jednu třetinu obměněna. Na Vysočině konkrétně v obvodu 53 Třebíč a 44 Chrudim, tedy v obvodu, pod který spadá i část Havlíčkobrodska.

Zajímavá čísla a údaje za Kraj Vysočina:

- Celkový počet podaných kandidátek za celý Kraj Vysočina je 3453.
-
Celkový počet volebních okrsků 1137 (volby do zastupitelstva obcí neproběhnou v obci Ždírec (HB) a Střítež (ZR), proto se volby do zastupitelstva obcí budou zpracovávat jen v 1135 okrscích).
- Celkový počet volebních místností 1136 – (v obci Ždírec (HB) proběhnou volby pouze do Senátu pro SO 44 Chrudim).
- Na kandidátních listinách v Kraji Vysočina kandiduje 15205 osob.

Jihlava má 58 okrsků 

Celkem se bude na průběhu voleb v Jihlavě podílet 471 osob ve volebních komisích, z toho 58 zaměstnanců města jako zapisovatelé. Magistrát města Jihlavy zajišťuje jejich průběh v celkem osmapadesáti volebních okrscích. 

Voliči v krajském městě mohli vybírat z deseti stran a hnutí, a to ANO 2011, ČSSD, Fórum Jihlava, KSČM, KDU-ČSL, Moravské zemské hnutí, ODS, SPD, Svobodní a Realisté Společně pro Jihlavu, Žijeme Jihlavou. 

Hned na dvou místech Vysočiny, konkrétně ve Ždírci na Havlíčkobrodsku a Stříteži na Žďársku, od vyhlášení výsledků voleb dočasně převezme správu nad obcí úředník pověřený Ministerstvem vnitra. Důvod je prostý, o práci zastupitele je téměř nulový zájem. 

Střítež a Ždírec bez voleb 

Ve Stříteži v okrese Žďár nad Sázavou do pětičlenného zastupitelstva kandiduje pouze jeden zájemce. Ještě horší situace je ve Ždírci na Havlíčkobrodsku – zde do stejně početného zastupitelstva nekandiduje vůbec nikdo. V obou těchto obcích převezme po komunálních volbách roli starosty pověřený úředník z Ministerstva vnitra. Vybraný úředník bude mít ve vedení obce pouze omezené pravomoci.  

Kraj Vysočina vykazoval po 50 % sečtených okrsků nejvyyší volební účast v rámci celé republiky. Dosahuje 62 %. Velký zájem voličů zaznamenala jihlavská část Henčov, kde přišlo odevzdat hlas 52 ze 122 zapsaných voličů, tedy 42,6 procenta. V části města Heroltice ale byla volební účast jen 27 procent. Větší zájem o volby měli lidé ve vesnicích, například v Račíně na Žďársku se 101 voliči byla do 13:00 účast 76 procent.


Aktuální reakce z volebních štábů:

Žijeme Jihlavou!: „Nálada je dobrá. Výsledky sledujeme s pokorou. Máme i radost z ostatních výsledků demokratických stran v Jihlavě.“

Fórum Jihlava: „Pochopitelně jsme v tuto chvíli v určitém napětí, protože průběžné výsledky naznačují jisté možnosti pro pozitivní změnu v Jihlavě.“

KDU-ČSL: „Nálada je příjemná. Překvapením je průběžný výsledek pana Tomance.“

ODS: „Výsledek nepovažujeme prozatím za ideální. Pozitivem je určitě vzrůstající trend ODS. Ovšem čísla, na která bychom se chtěli dostat, jsou výrazně vyšší. Třetí místo hodnotíme jako mírný neúspěch, ale největším neúspěchem těchto voleb je výsledek SPD." 

ANO 2011: „Nálada vládne dobrá, děkujeme za optání. Průběžné výsledky se drží v rámci našeho očekávání. Doposud jsme tedy spokojeni. Uvidíme jak se ještě výsledky odchýlí. Obecně bychom aktuální výsledek považovali za obstojný a dobrý.​"

 

Ze štábu Žijeme Jihlavou!

Ze štábu Fórum Jihlava.

Ze štábu KDU - ČSL.

Ze štábu ODS.

Na několika místech Vysočiny byly už na začátku sčítání známé výsledky. Řeč je o obcích, kde je počat kandidátů shodný s počtem zastupitelů. Na Jihlavsku to jsou třeba Dvorce, Hubenov, Rančířov nebo Měšín. První výsledky v kraji byly známé po necelé hodiině od zahájení sčítání - konkrétně v Olší na Jihlavsku a v Litohošti na Pelhřimovsku.  


Výsledky v Jihlavě po sečtení čtvrtiny všech okrsků:

ANO 2011 23,4 %, Fórum Jihlava 17,4 %, ODS 12,8 %, Žijeme Jihlavou! 9,6 %, ČSSD 8,6 %, KSČM 8,5 %, KDU - ČSL 7,4 %, SPD 7,4 %, Svobodní a Realisté Společně pro Jihlavu 4,7 %, Moravské zemské hnutí 0,2 %.

Výsledky v Jihlavě po sečtení poloviny všech okrsků: 

ANO 2011 22,5 %, Fórum JIhlava 18,7 %, ODS 13,4 %, Žijeme Jihlavou! 9,7 %, KSČM 9,4 %,  KDU - ČSL - 7,7 %, ČSSD 7,6 %, SPD 6,7 %, Svobodní a Realisté Společně pro Jihlavu 4,2 %, Moravské zemské hnutí 0,2 %.

Výsledky v Jihlavě po sečtení tří čtvrtin všech okrsků: 

ANO 2011 22,3 %, Fórum Jihlava 18,2 %, ODS 14,9 %, ŽIjeme Jihlavou! 9,9 %, KSČM 8,6 %, KDU - ČSL 8,2 %, ČSSD 7,2 %, SPD 6,3 %, Svobodní a Realisté Společně pro Jihlavu 4,3 %, Moravské zemské hnutí 0,2 %.

Konečné výsledky v Jihlavě: 

ANO 2011 22.6 %, Fórum Jihlava 18,0 %, ODS 15,2 %, ŽIjeme Jihlavou! 10,1 %, KSČM 8,5 %, KDU - ČSL 8,1 %, ČSSD 6,8 %, SPD 6,5 %, Svobodní a Realisté Společně pro Jihlavu 4,1 %, Moravské zemské hnutí 0,2 %.


Výsledky voleb do Senátu: 

Do druhého kola postupují za obvod 44 Chrudim: Daniel Herman (KDU - ČSL) a Jan Tecl (ODS+STAN+STO). 
Za obvod 53 Třebíč: Hana Žáková (STAN) a Miroslav Michálek (ANO 2011). 

Autoři | Zdroj Česká televize, ČTK, Facebook, Twitter

Štítky volby, zastupitelstvo, Senát, volební místnost, volič, sčítání, výsledky, Jihlava, KDU-ČSL, ANO 2011, Kraj Vysočina, ODS, Senát Parlamentu ČR, Svoboda a přímá demokracie, okres Havlíčkův Brod, Chrudim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Je kompletně sečteno. V Jihlavě vítězí ANO. Senát zná kandidáty pro druhé kolo | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.