Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2018: Místnosti se právě otevřely. Lidé v krajském městě mohou vybírat z deseti stran

Voliči v Česku od této chvíle začali rozhodovat o novém složení svých radnic. Na třetině území země svými hlasy ovlivní také složení Senátu. Při volbě členů horní komory budou mít o něco větší výběr než při předchozích volbách v roce 2012. Komunálních kandidátů v porovnání s minulými volbami v roce 2014 naopak ubylo.

O 27 rozdělovaných křesel v horní komoře se v obvodech, kde se letos po šesti letech bude znovu hlasovat, pokouší 236 kandidátů - tři adepti přibyli. Na jeden senátorský mandát tak připadá v průměru devět adeptů. 

Obecními zastupiteli by chtělo být zhruba 216 tisíc zájemců, což je o 17 tisíc méně než před čtyřmi lety. I tak na jedno místo na radnici připadají tři až čtyři uchazeči.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLED: V Jihlavě se do komunálních voleb přihlásilo deset stran. Podívejte se na jejich lídry 

Lidé budou moci volit dnes tradičně od 14:00 do 22:00 nebo v sobotu od 08:00 do 14:00. Poté se začnou výsledky objevovat na volebním webu. Celkové výsledky senátních voleb by mohly být známy během noci, kompletní výsledky obecních voleb pravděpodobně až v neděli ráno. Do volební místnosti si lidé musí vzít s sebou průkaz totožnosti, buď občanský průkaz, anebo cestovní pas.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Strany odpovídají, jaké mají cíle a programové priority 

V krajské Jihlavě lidé své budoucí zastupitele mohou vybírat z deseti volebních stran a hnutí, konkrétně z ANO 2011, ČSSD, Fórum Jihlava, KSČM, KDU-ČSL, Moravské zemské hnutí, ODS, SPD, Svobodní a Realisté Společně pro Jihlavu, Žijeme Jihlavou. 

V komunálních volbách mohou na hlasovacím lístku, kde jsou pohromadě kandidáti všech uskupení, křížky u jejich jmen sestavit své zastupitelstvo. Mohou také křížkem označit favorizovanou stranu, nebo ji zkombinovat s kandidáty jiných uskupení. Počet křížků ale nesmí být vyšší než počet volených členů zastupitelstva. Jinak by byl hlas neplatný.

ČTĚTE TAKÉ: V řadě obcí Vysočiny nebudou volby napínavé. Dvě z nich místo starosty povede ministerstvo 

Pokud by volič zakřížkoval méně kandidátů, platnost hlasu tím neutrpí. Neplatný by byl ale lístek v případě, když by žádný z kandidátů okřížkován nebyl. Lístky si lidé mohou připravit doma a ve volební místnosti je za plentou vložit do šedé hlasovací obálky a poté před volební komisí vhodit do volební urny.

V senátních volbách si lidé pouze vyberou lístek se jménem preferovaného kandidáta, který vloží do žluté hlasovací obálky pro senátní volby a poté do volební urny. Tento lístek nijak neupravují. Hlasovací obálky, které dostanou od volební komise, nesmí lidé v zájmu platnosti svých hlasů zaměnit. 

ČTĚTE TAKÉ: VOLBY 2018: Na jihlavském magistrátu finišují přípravy. V jedné místnosti nechybí zásoba uhlí 

Autoři

Štítky volby, zastupitelstvo, volební místnost, volič, Jihlava, Senát Parlamentu ČR, Česko, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ČSSD, ODS, KSČM, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Místnosti se právě otevřely. Lidé v krajském městě mohou vybírat z deseti stran | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.