Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2013: Ohlédnutí za minulou volbou prezidenta

Prezidentské volby 2018 jsou v plném proudu. Než budeme znát výsledky, podívejme se tedy na to, co se dělo při první prezidentské volbě před 5 lety.

Do druhého kola minule z prvního místa postoupil Miloš Zeman s 24,21 % hlasů. Těsně za ním se umístil Karel Schwarzenberg s 23,40 % hlasů. Rozdíl mezi oběma postupujícími činil jen cca 40 tisíc hlasů! Poměrně daleko za nimi byli Jan Fischer s 16,35 % a Jiří Dienstbier s 16,12 %.

Ačkoliv rozdíl mezi oběma postupujícími kandidáty byl malý, druhé kolo dopadlo jednoznačně ve prospěch Zemana, který získal 54,8 % hlasů a svého soka porazil o skoro 500 tisíc hlasů. Zeman tehdy prokázal výrazně větší schopnost přetáhnout na svou stranu voliče neúspěšných kandidátů, oproti prvnímu kolu se mu podařilo získat skoro 1,5 milionu voličů, navíc čímž více než zdvojnásobil svůj zisk z prvního kola. Naproti tomu Schwarzenberg získal v druhém kole navíc „jen“ něco málo přes 1 milion hlasů.

Pokud byly průzkumy před těmito volbami přesné (před minulými nebyly), tak by letos situace měla být odlišná. Do druhého kola zřejmě postoupí z prvního místa a se značným odstupem Zeman. Jeho největším problém však nejspíše bude na rozdíl od minula malá schopnost získat v druhém kole nové voliče. Dá se očekávat, že pokud čím méně lidí přijde v druhém kole volit, tím lépe pro Zemanova protikandidáta.

Co se týká Zemanova oponenta, průzkumy favorizují Jiřího Drahoše. Hranice postupu do druhého kola pravděpodobně bude někde kolem 20 %, což znamená, že eventuální jiný kandidát by musel přetáhnout značné množství Drahošových voličů. 

Bez ohledu na to se bude oponent Zemana ve druhém kole snažit přesvědčit voliče neúspěšných kandidátů, aby jej volili. Dají se očekávat hesla typu „nevolit znamená volit Zemana“. Druhé kolo tak pravděpodobně bude v podstatě o jednom kandidátovi, respektive názoru veřejnosti na něj.

Autoři

Štítky volby, prezident, 2013, prezidentské volby, Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg, Jan Fischer, Jiří Drahoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2013: Ohlédnutí za minulou volbou prezidenta | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.