Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Volební místnosti se otevřely. Prezidenta si budou vybírat i pacienti v jihlavské nemocnici

Úderem 14. hodiny se po několika týdnech opět po celé republice otevřely volební místnosti. Tentokrát si budeme vybírat hlavu státu. Volba prezidenta bude probíhat nejen ve volebních místnostech. Příležitost podpořit svého prezidentského kandidáta dostanou také pacienti v nemocnicích, výjimkou nebude ani ta jihlavská.

Náš personál obcházel všechny pacienty a každého se zeptal, jestli chce volit. Na seznamu voličů máme zapsaných 8 lidí, z toho 2 jsou již propuštěni. Tito pacienti budou obcházeni na jednotlivých odděleních s volební urnou. Další možností je pro pacienty volit v místě svého bydliště a vzít si z nemocnice takzvanou propustku. Třetí a poslední možností je, že si pacienti vyřídí sami volební průkaz. Tuto možnost využilo 5 lidí,“ říká Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

Pro srovnání - při předchozí prezidentské volbě před pěti lety měli na seznamu voličů 23 pacientů.

Lidé po celé republice budou vybírat celkem z devíti kandidátů. První kolo prezidentských voleb čeká Českou republiku dnes a zítra, tedy 12. – 13. ledna. Pokud nikdo z kandidátů nezíská nadpoloviční počet hlasů, dva nejsilnější uchazeči se utkají 26. a 27. ledna ve druhém kole. 

Každý volič do schránky ve svém trvalém bydlišti dostal obálku s hlasovacími lístky. V případě přímé volby prezidenta České republiky si volič ve volební místnosti za zástěnou vybere jeden hlasovací lístek kandidáta, kterého chce podpořit. Obálku s lístkem poté vhodí do hlasovací urny. Ve druhém kole se volební lístky už nedistribuují, jsou k dispozici ve volební místnosti.

Pokud se volič v době voleb nachází mimo trvalé bydliště a chce se voleb zúčastnit, pak si musel s předstihem vyřídit voličský průkaz. Každý volič se členům komise musí prokázat platným průkazem totožnosti – tedy občanským průkazem nebo cestovním pasem.

Volební místnosti budou otevřeny dnes od 14 do 22 hodin a zítra od 8 do 14 hodin, poté se zavřou a začne sčítání hlasů.

Foto Jan Luxík

Štítky volby, prezident, kandidáti, místnosti, volební místnost, pacient, Lékárenský komplex Jihlava, prezidentské volby, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volební místnosti se otevřely. Prezidenta si budou vybírat i pacienti v jihlavské nemocnici | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.