Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podle CVVM by s obrovským náskokem vyhrálo volby ANO, druzí by byli komunisté

Necelé čtyři měsíce před volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky má podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) stále dostatečný náskok hnutí ANO. Uskupení předsedy Andreje Babiše by volilo 34 procent voličů, kteří jsou rozhodnutí jít k volbám. Volební účast by byla šedesátiprocentní.

Téměř tisícovce respondentů byla položena otázka, zda by šli k volebním urnám, pokud by se volby konaly příští týden. Vždy šest z deseti dotázaných bylo přesvědčeno, že by s největší pravděpodobností volit šlo, třiatřicet procent respondentů by zůstalo doma. Pouze sedm procent nemělo o svém konání jasno. Předpokládaná volební účast tak oproti květnu vzrostla, je na podobné úrovni jako při předchozích volbách v říjnu 2013.

Podle červnového volebního modelu CVVM by říjnové volby vyhrálo s 34 procenty hnutí ANO. Za sebou by nechalo téměř dvacetiprocentní hlubokou propast. Druhé místo by připadlo Komunistické straně Čech a Moravy, která by obdržela 14,5 procenta hlasů. Třetí sociální demokracie by nyní podle odhadů získala 12 procent hlasů.

Teprve až čtvrtá by skončila první „pravicová“ strana – ODS. Za ČSSD však zaostává jen o jedno procento. „Koalice STAN s KDU-ČSL se v odpovědích neobjevila, kombinace individuálních hlasů pro oba subjekty v modelu činí́ 8,5 procenta,“ uvádí CVVM. Samostatně mají lidovci 7,5 procenta, STAN pouze jedno procento. Do poslanecké sněmovny by se dostala ještě TOP 09. Těsně pod pětiprocentní hranicí je SPD Tomia Okamury.

Foto Rostislav Hubal | Zdroj CVVM

Štítky volby, Centrum pro výzkum veřejného mínění, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, ČSSD, Starostové a nezávislí, KSČM, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle CVVM by s obrovským náskokem vyhrálo volby ANO, druzí by byli komunisté | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.