Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zemřel legendární hokejista Jaroslav Holík, bylo mu 72 let

V noci na dnešek zemřel po dlouhé těžké nemoci legendární hokejista a později úspěšný trenér Jaroslav Holík. Bylo mu 72 let. Jako hlavní trenér přivedl v letech 2000 a 2001 českou reprezentaci do 20 let k titulům mistrů světa.

Jaroslav Holík se narodil v Havlíčkově Brodě. V letech 1961–1979 působil jako hráč armádního klubu Dukla Jihlava, za kterou nastoupil k 602 utkáním, v nichž nasbíral 641 kanadských bodů. S tímto klubem vybojoval sedm titulů mistra republiky.

Další čtyři ligová prvenství později přidal jako trenér. Pravidelně startoval za československou reprezentaci, se kterou na světových šampionátech získal šest medailí (včetně zlaté z MS 1972). Zúčastnil se také Zimních olympijských her 1972, odkud si československé družstvo odvezlo bronz. 

V roce 2010 byl vyšetřován policií kvůli údajné korupci, kdy měl vyžadovat jako trenér reprezentačního mužstva do 20 let v roce 50 000 korun za zařazení obránce Jana Platila do týmu. Deník Sport také uvedl, že získal nahrávku inkriminovaného rozhovoru. Policie následně případ odložila, protože nezjistila skutečnosti, které by nasvědčovaly spáchání trestného činu.

V březnu 2012 převzal v Praze od Českého klubu fair play Hlavní cenu za celoživotní postoj.

Jeho bratrem je bývalý hokejista Jiří Holík. Má syna Bobbyho (rovněž bývalého hokejistu) a dceru Andreu (bývalá tenistka). Zemřel po dlouhé nemoci ve věku 72 let dne 17.4.2015.

Foto: hcrebel.cz
Zdroj: Wikipedie

Štítky hokejista, Jaroslav Holík, Dukla Jihlava, trenér, HC Dukla Jihlava, Jan Platil, Wikipedie, Havlíčkův Brod, Jiří Holík, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel legendární hokejista Jaroslav Holík, bylo mu 72 let | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.