Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Gladiátory čeká již za měsíc premiéra mezi elitou. Do sezóny jdou s posilami i novým stadionem

Za poledních několik let udělali veliký výkonnostní progres a nehodlají z něj ustoupit ani v nadcházející sezóně. Řeč je o Vysočině Gladiators, týmu amerického fotbalu, který už za necelý měsíc premiérově nastoupí k utkání nejvyšší domácí soutěže.

Co sezóna, to postup do vyšší soutěže. Toto pravidlo platilo pro Gladiátory i loni, během tří let se tak ze čtvrté ligy probojovali až do té první, nejvyšší. Ta nově nese jméno Paddock liga a do její východní části vstoupí tým z Vysočiny 14. dubna zápasem proti Brnu Sígrs. „Co se týká našich ambicí, hodně napoví právě první zápas,“ přemítá Martin Kulha, manažer a lineman Gladiators. 

Systém první ligy 

Soutěž je rozdělena do dvou čtyřčlenných skupin, z nichž dva nejlepší týmy postupují do play-off. V rámci skupiny se utkají týmy dvakrát každý s každým, se soupeřem z druhé skupiny pouze jednou. 

Skupina Západ: Ústí nad Labem Blades, Prague Lions, Pilsen Patriors, Pardubice Stallions.

Skupina Východ: Vysočina Gladiators, Aquaponik Ostrava Steelers, Brno Sígrs, Brno Alligators

Ten předpokládá, že favorit východní skupiny Ostrava si postup do playoff pohlídá a o druhé postupové místo si to Vysočina rozdá právě se Sígrs a druhým brněnským týmem Alligators. Případný postup by byl pro nováčka mezi elitou velkým úspěchem.

Velkým svátkem bude domácí zápas proti brněnským Aligátorům, který bude v sobotu 27. dubna od 13:00 přenášet veřejnoprávní ČT Sport. „V televizi nejsme každý den,“ usmívá se Kulha, „na tento zápas bychom proto chtěli připravit to nejlepší, aby to pro všechny byl výjimečný zážitek.“

Aby byla Vysočina opravdu konkurenceschopná, doplnila své řady novými posilami jak v hráčském, tak realizačním týmu. Na klíčový post quarterbacka dovedli zkušeného Reggieho Langforda, nejužitečnějšího ofenzívního hráče ligy roku 2017, který byl pro management Gladiátorů prioritou. „Už po měsíci spolupráce mohu říct, že to byla správná volba,“ kvituje příchod posily Martin Kulha. 

Co se týká dalších hráčských posil, bylo třeba dále posílit obě strany lajny. Do té útočné přišel z Pardubic Vít Wojnarowski a do obranné Jakub Halousek. Důležitou informací také je, z loňského úspěšného týmu nikdo neodešel, zdravé jádro zůstalo pohromadě. Do něho jednoznčně patří i miláček tribun atletický univerzál Josh Purdie, který na Vysočinu dorazí těsně před samotným startem sezóny.   

Do prvoligové sezóny na větším stadionu

Jak již bylo naznačeno, rozšířil se i trenérský štáb. Pozici defenzivního koordinátora bude nově zastávat Gerhard Hochreiter. S bývalým trenérem rakouského národního týmu bude spolupracovat Štěpán Calta. „Spolupráce s Gerhardem funguje i přes to, že nebydlí v Jihlavě. Věřím, že společně se Štěpánem pozvednou úroveň naší obrany o několik úrovní výše,“ doufá manažer Gladiátorů. 

Další velkou novinkou je také to, že američtí fotbalisté opouštějí hřiště v ulici Na Stoupách. Přesunují se totiž na stadion v Jiráskově ulici, kde své domácí zápasy hraje druholigová FC Vysočina. Ukázalo se totiž, že kapacity tribuny nedostačuje návštěvnosti a zájmu jihlavských fanoušků o americký fotbal. „Nabídky FC Vysočina si velmi vážíme a věříme, že atmosféra na hlavním stadionu bude stejně skvělá jako v minulosti Na Stoupách. Doufáme, že fanoušci přijdou ukázat, že jsou ti nejlepší v Česku,“ láká do ochozů Kulha.

Pro fanoušky bude tato změna znamenat především větší komfort během sledování zápasu díky krytým tribunám, vzhledem k absenci atletické dráhy budou také mnohem blíže hřišti. Kromě mnohem vyšší úrovně fotbalu, kterou elitní liga přináší, se mohou diváci těšit na stejnou show a doprovodný program, na který byli zvyklí Na Stoupách. Nebude chybět Mann Hummel chillout zóna, která bude rozšířena o další část, tzv. fun zónu, kde si diváci budou moci vyzkoušet prvky amerického fotbalu. Dále bude rozšířena nabídka občerstvení a fanshopu, o navození atmosféry se postarají Prague Stars cheerleaders a maskot Max.

Program zápasů Vysočina Gladiators v základní části

14.4.2019 14:00 Brno Sígrs - Vysočina Gladiators

21.4.2019 14:00 Vysočina Gladiators - Aquaponik Ostrava Steelers

27.4.2019 13:10 Vysočina Gladiators - Brno Alligators

5.5.2019 16:00 Vysočina Gladiators - Pilsen Patriots

18.5.2019 16:00 Vysočina Gladiators - Prague Lions

26.5.2019 16:00 Vysočina Gladiators - Brno Sígrs

2.6.2019 15:00 Aquaponik Ostrava Steelers - Vysočina Gladiators

9.6.2019 15:00 Ústí nad Labem Blades - Vysočina Gladiators

16.6.2019 16:00 Brno Alligators - Vysočina Gladiators

23.6.2019 15:00 Pardubice Stallions - Vysočina Gladiators

Foto Facebook / Vysočina Gladiators

Štítky Vysočina Gladiators, americký fotbal, Jihlava, první liga, soutěž, Martin Kuľha, Brno, Kraj Vysočina, Ostrava, Brno Alligators, Prague Lions, Pardubice Stallions

Gladiátory čeká již za měsíc premiéra mezi elitou. Do sezóny jdou s posilami i novým stadionem | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.