Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlavák Krpálek je potřetí mistrem Evropy, poprvé vyhrál v kategorii nad sto kilogramů

Judista z Jihlavy Lukáš Krpálek se potřetí v kariéře stal mistrem Evropy. Na šampionátu v Tel Avivu poprvé ovládl váhovou kategorii nad 100 kilogramů, když vyhrál všechny čtyři zápasy na ippon a získal již pátou evropskou medaili. Loni byl v této váze třetí. Dvě zlata a stříbro předtím získal v kategorii do 100 kilogramů.

Olympijský vítěz z Ria de Janeira, který má doma i zlato a dva bronzy z mistrovství světa, dnes ve finále zdolal Rusa Tamerlana Bašajeva. Juniorský mistr světa z roku 2015 a loňský mistr Evropy do 23 let předtím vyřadil největšího favorita a světovou dvojku Gruzínce Gurama Tušišviliho.

V závěru třetí minuty finále vyšel Krpálkovi protiútok a chvat na wazari, dostal soupeře na zem, kde se mu dokázal vysmeknout a chytnout ho do držení. Vysílený Bašajev se mu pak poklepáním vzdal.

Krpálek přitom vyrazil na šampionát s několika zraněními, včetně zlomeného prstu na noze, a také po nedávné nemoci. O to bojovnější náladu však měl. V osmifinále vyřadil Řeka Dimitriose Tsumitase, když ho donutil ke třem trestům.

Ve čtvrtfinále narazil na Nizozemce Henka Grola, s kterým se potkával už ve váze do 100 kilogramů a který patřil k jeho nejméně oblíbeným soupeřům. Krpálek byl v úvodu pod tlakem a jen těsně se vyhnul chvatu. Postupně ale získával převahu a ve druhé minutě prodloužení již značně unaveného Nizozemce hodil na ippon. Grola porazil teprve podruhé ze sedmi vzájemných soubojů.

V semifinále si Krpálek poradil s juniorským vicemistrem světa Stephanem Hegyiem už za minutu a půl. Devatenáctiletého Rakušana hodil na wazari a následně udržel na zemi.

Muži:

Do 90 kg: 1. Igolnikov (Rus.), 2. Majdov (Srb.), 3. Šerazadišvili (Šp.) a Tselidis (Řec.), ...9. J. Petr, 17. Klammert (oba ČR).

Do 100 kg: 1. Nikiforov (Belg.), 2. Maret (Fr.), 3. Kocojev (Ázer.) a Paltchik (Izr.).

Nad 100 kg: 1. Krpálek (ČR), 2. Bašajev (Rus.), 3. Grol (Niz.) a Hegyi (Rak.).

Ženy:

Do 78 kg: 1. Malongaová, 2. Tchumeová (obě Fr.), 3. Powellová (Brit.) a Wagnerová (Něm.).

Nad 78 kg: 1. Dicková (Fr.), 2. Čeričová (Bosna), 3. Kalaninová (Ukr.) a Savelkoulsová (Niz.).

Autoři | Foto Drbna

Štítky Lukáš Krpálek, judo, ME, vítěz, Evropa, Tel Aviv, Jihlava, Česko, Rio de Janeiro, Německo, Bosna a Hercegovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavák Krpálek je potřetí mistrem Evropy, poprvé vyhrál v kategorii nad sto kilogramů | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.