Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mezinárodní závod dřevorubců v Jihlavě vyhrál Švýcar David Birrer, Čech David Síla bral bronz

Mezinárodní závod dřevorubců v Jihlavě vyhrál osmadvacetiletý Švýcar David Birrer. Nejlépe zvládl dnešních šest finálových disciplín, při nichž se závodníci utkali při práci s motorovou pilou, ruční pilou a sekerou.

Nejlepší Čech David Síla se umístil na třetím místě za Johannesem Maurerem z Rakouska. Rakušan Armin Kugler, vítěz uplynulých tří ročníků jihlavského závodu, tentokrát skončil čtvrtý.

Jihlava hostila dřevorubecké závody pošesté. V jediném českém závodě v dřevorubeckých sportech zařazeném do evropského seriálu Eurojack mělo tentokrát zastoupení sedm zemí. Přihlásily se čtyři desítky závodníků, kromě Čechů z Německa, Rakouska, Švýcarska, Belgie, Švédska a Nového Zélandu. „Nově máme Belgii a návštěvu z Nového Zélandu,“ uvedla organizátorka Jacqueline Sílová.

V dnešním finále se utkalo 18 závodníků. Na podiu v lesoparku Malý Heulos museli kupříkladu co nejrychleji přesekat ležící kmen a motorovou pilou odřezat 20 kotoučů z volně stojícího polena. Velkou ruční pilou řezali téměř půlmetrový ležící špalek, sekerou se trefovali do terče. Při dalších disciplínách pracovali s pilou a sekerou několik metrů nad zemí. „Ve finále jsme měli čtyři Čechy,“ uvedla Sílová. Mezi nejlepší se probojovala také jedna žena, závodnice z Německa. Skončila osmnáctá. Závod sledovalo mezi 3 až 4 tisíci diváků.

V seriálu Eurojack je letos jihlavský závod v pořadí druhý, první se uskutečnil před dvěma týdny ve Švýcarsku. Před zářijovým finálovým závodem, který bude v Rakousku, se závodníci ještě sejdou v Německu a ve Francii.

Dřevorubecké závody vznikly začátkem minulého století v Kanadě v dřevorubeckých kempech, do Evropy se rozšířily v posledních desetiletích.

Foto www.eurojack.cz | Zdroj ČTK

Štítky Jihlava, sekera, pila, dřevorubec, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Belgie, Nový Zéland, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní závod dřevorubců v Jihlavě vyhrál Švýcar David Birrer, Čech David Síla bral bronz | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.