Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Martin Prokop dokončil Dakar 2018 na sedmém místě. Vyrovnal tak český rekord

Automobilový jezdec Martin Prokop obsadil celkové sedmé místo v Rallye Dakar a vyrovnal v této nejprestižnější kategorii české maximum, které v roce 2009 vytvořil Miroslav Zapletal. Podruhé v kariéře vyhrál bývalý světový šampion v rallye Španěl Carlos Sainz.

Pětatřicetiletý Prokop letos pokračoval ve vylepšování svých výsledků na Dakaru. Při debutu v roce 2016 byl čtrnáctý, loni jedenáctý a nyní poprvé pronikl do elitní desítky. Sedmé místo obsadil bývalý pravidelný účastník šampionátu WRC nejen celkově, ale i v dnešní závěrečné 14. etapě se 120 km dlouhou rychlostní zkouškou se startem a cílem v argentinské Córdobě.

„Jsem strašně šťastný, že se nám podařilo splnit cíl umístit se do desítky. Prakticky už od prologu jsme v ní byli, ale nedostali jsme nic zadarmo, bojovali jsme co jsme mohli,“ líčil po poslední etapě Martin Prokop na svém facebookovém profilu. Nezapomněl ocenit i tvrdou dřinu svého týmu. „Několikrát už to vypadalo, že už dál nepojedeme, ale všichni makali po nocích, abychom to zvládli. Moc všem děkuji.“

Závěrečnou etapu zvládl nejrychleji Jihoafričan Giniel de Villiers s toyotou, ale vítězem dne byl pětapadesátiletý Sainz. Dvojnásobný mistr světa WRC a otec současného pilota formule 1 Carlose Sainze udržel navzdory devátému místu komfortní náskok v čele a vyhrál Dakar podruhé po ročníku 2010.

Druhý za jezdcem týmu Peugeot skončil s odstupem 43:40 minuty Katařan Násir Attíja, třetí byl De Villiers. Vítěz předchozích tří ročníků a dakarský rekordman s 13 prvenstvími Francouz Stéphane Peterhansel tentokrát skončil čtvrtý. Prokop na Sainze ztratil sedm hodin a 20 minut. Druhý český automobilový jezdec Tomáš Ouředníček obsadil 33. pozici.

Výsledky 14. etapy:

1. De Villiers, Von Zitzewitz (JAR, Něm./Toyota) 1:26:29 hod., 2. Peterhansel, Cottret (Fr./Peugeot) -40, 3. Attíja, Baumel (Kat., Fr./Toyota) -41, ...7. Prokop, Tománek -2:13, 19. Ouředníček, Křípal (všichni ČR/Ford) -13:20.

Konečné pořadí: 

1. Sainz, Cruz (Šp./Peugeot) 49:16:18, 2. Attíja, Baumel -43:40, 3. De Villiers, Von Zitzewitz -1:16:41, ...7. Prokop, Tománek 7:20:49, 33. Ouředníček, Křípal -53:48:32.

Foto Facebook Martina Prokopa | Zdroj ČTK, Facebook Martina Prokopa

Štítky Rallye Dakar, Martin Prokop, Carlos Sainz Jr., Toyota, Peugeot, de Villiers, Tomáš Ouředníček, Stéphane Peterhansel, Mistrovství světa v rallye, Córdoba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Prokop dokončil Dakar 2018 na sedmém místě. Vyrovnal tak český rekord | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.