Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Basketbalisté BC Vysočina slaví historický úspěch, v pátek rozehrají finále první ligy

Hráči BC Vysočina nepřestávají udivovat basketbalovou veřejnost. Po skalpu Olomouce si v prvoligovém semifinále proklestili cestu i přes celek Zlína a postupem do finále přepsali klubové dějiny. Vyvrcholení soutěže začíná již v pátek na jihlavské palubovce proti Hradci Králové.

Do semifinálové série proti nažhavenému Zlínu vstoupil BC Vysočina extrémně vyrovnaným zápasem, který nakonec ovládl díky o jediný bod proměněným trestným hodem několik vteřin před koncem. I ve druhém zápase si jihlavští basketbalisté vedli dobře, ovšem na začátku druhé čtvrtiny Zlínští odskočili a náskok si dokázali udržet až do závěrečné sirény. „Ovšem výkonem v poslední čtvrtině jsme si ověřili, že se s nimi dá hrát. Byl to pro nás odrazový můstek do rozhodujícího třetího zápasu,“ popisuje Petr Pešout, trenér BC Vysočina.   

V neděli, kdy se mělo rozhodnout o finalistovi první ligy, panovala v jihlavské hale fantastická atmosféra. Ta vybičovala domácí k výbornému výkonu v první čtvrtině, kterou nakonec ovládli 18:14. Právě ve chvílích, kdy to se Zlínem nevypadalo dobře, se jeho hráčům podařilo Vysočinu rozhodit tvrdou hrou na hranici pravidel a únosnosti. „Začalo se diskutovat, hra se zpomalila a přesně toho chtěli docílit,“ komentuje dění na palubovce Pešout. I vlivem toho Moravané získali půdu pod nohama a do kabin odcházeli za vedení 33:27.

Po poločase se hra zase vyrovnala, domácí stáhli na rozdíl čtyř bodů, ale když se Zlín na začátku čtvrté čtvrtiny dostal několika těžkými střelami do vedení o 10 bodů, nevypadalo to s Jihlavany dobře. Ti však dokázali zmobilizovat síly a heroickým výkonem se na soupeře dotáhnout. A díky jeho nedisciplinovanosti se v závěru dostali dokonce do vedení, na což už Zlín reagovat nedokázal, i díky zkušeně sehrané koncovce ze strany domácích.

„To, co se odehrávalo po utkání, nelze popsat, naprostá euforie a standing ovation,“ líčí radostně jihlavský lodivod. „Moc si to užíváme, je to odměna pro všechny fanoušky a všechny hráče, kteří basketbalu hrozně moc obětují. Je to pro nás takové basketbalové Nagano.“

Postup do prvoligového finále by za normálních okolností znamenal účast BC Vysočina v baráži o basketbalovou extraligu. Ovšem okolnosti tomu nejsou nakloněny, a tak se tým z Jihlavy této možnosti vzdal. „Nepůjdeme proti našemu spřátelenému klubu Jindřichovu Hradci, chceme aby právě on extraligu udržel. Navíc tady v Jihlavě nejsou vytvořeny podmínky pro to, aby se tu mohl hrát profesionální basketbal,“ je si vědom reality Petr Pešout.

Finále si jeho svěřenci zahrají proti Královským sokolům z Hradce Králové. V pátek je od 19:30 hostí doma, odveta je v plánu v neděli na východě Čech.

Foto BC Vysočina

Štítky BC Vysočina, finále, basketbal, Zlín, Hradec Králové, Olomouc, Jihlava, basketbalista, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Basketbalisté BC Vysočina slaví historický úspěch, v pátek rozehrají finále první ligy | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.