Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavští basketbalisté vybojovali přímý postup do prvoligového play-off. Poprvé v historii

Významného úspěchu dosáhli o víkendu basketbalisté BC Vysočina. Poprvé v historii si totiž zajistili přímý postup do vyřazovacích prvoligových bojů. Nezabránila jim v tom ani těsná nedělní prohra 75:73 na palubovce v Písku.

První tři týmy z obou skupin první ligy postupují do play-off přímo, týmy ze čtvrtých až šestých míst bojují v předkole o to, které dva je doplní. A nechybělo moc k tomu, aby se BC Vysočina zařadila až do tohot druhého sledu. Vždyť hned čtyři týmy získaly stejný počet bodů a o konečném pořadí po základní části a tím pádem o nasazení přímo do play nebo předkola rozhodoval poměrně složitý systém minitabulky a vzájmených zápasů mezi těmito celky.

Díky tomu, že Vysočina doma porazila Písek o 14 bodů, kdežto tým z jihu Čech vyhrál jen o dva, bylo rozhodnuto o tom, že post v top trojce tým z krajského města udržel. „Ale ani těsně po zápase jsme nevěděli, co pro nás tato porážka znamená, na co nám to stačí,“ komentuje již s úsměvem trenér Vysočiny Petr Pešout. Až následný telefonát na basketbalový svaz posvětil dobrou zprávu pro jeho tým. „Ta pravá a obrovská radost z postupu propukla až v šatně.“ 

Do samotného zápasu vstoupili hosté velmi dobře, získali rychle náskok a první čtvrtinu vyhráli o sedm, poločas dokonce o devět bodů. „Chtěli jsme hrát sebevědomě, že nahlodáme soupeře, a to se povedlo se to nad očekávání. První poločas byl z naší strany skvělý,“ chválí jihlavský lodivod, jehož svěřenci vedli po valnou většinu utkání.

Jenže ve druhém poločase začala Vysočina doplácet na vysoké napadání Píseckých a vzhledem k tomu, že k zápasu bylo připraveno jen sedm hráčů, začaly ubývat síly. „Poslední čtvrtinu to bylo opravdu zuby nehty. Domácí přišlo podpořit asi 600 lidí, byl to pořádný rachot a hnali je dopředu. Ale v hlavě jsme to zvládli, nepodělali jsme se z toho,“ libuje si Pešout.

Písek v závěru skóre z brejku otočil a vedl 75:73, přesto měl hostující Kantůrek možnost poslední střely a zajištění prodloužení. Nemířil však přesně. „Teď s odstupem musím říci, že naštěstí, protože prodloužení bychom neměli prakticky s kým hrát,“ popisuje paradoxní situaci jihlavský trenér. „Porážka po takovém průběhu nemrzí, možná, že nám může do dalších zápasů i pomoct.“

Celek z Vysočiny nyní čeká nadstavbová část soutěže, která rozhodne o nasazení do vyřazovacích bojů. Do Jihlavy přijede mimo jiné Zlín, Olomouc a zejména Hradec Králové. „To vše jsou skvělé týmy, jsme rádi, že představí před našimi diváky,“ je spokojen Petr Pešout.

Ten bude disponovat prakticky kompletním kádrem. Do nejbližšího duelu, domácího zápasu s Hradcem Králové (18. února), by se měli zapojit i dosavadní marodi Strážnický, Široký a Maňák. „Budeme určitě konkurenceschopní. Budeme hrát bez tlaku, ale s pokorou a užívat si to. Ten náš prvotní cíl, zachrnánit se, jsme už dávno splnili,“ těší na vyvrcholení soutěže trenér BC Vysočina. 

Foto Dalibor Mašek

Štítky BC Vysočina, Písek, historie, basketbalista, Kraj Vysočina, trenér, Hradec Králové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavští basketbalisté vybojovali přímý postup do prvoligového play-off. Poprvé v historii | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.